REAKCIJA

Iz Ambasade SAD za "Avaz" o imenovanju Nikole Špirića

State Department posjeduje vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, kaže uz Ambasade SAD

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

Ambasada SAD: Špirić nanio štetu SAD i BiH

Foto: Arhiv


Iz Ambasade SAD danas su odgovorili na upit "Avaza" o imenovanju Nikole Špirića u  Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Špiriću su podsjećamo, u septembru 2018. godine Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije zbog vjerodostojnih informacija o tome da je  "uključen u javnu korupciju". 

U odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD nam je rečeno: 

Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili znacajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031(c) nalaže da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne obitelji stave na listu.

Ministarstvo inostranih poslova SAD (State Department) posjeduje vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U slučaju gospodina Špirića, vjerujemo da su njegove aktivnosti nanijele štetu i interesima Sjedinjenih Američkih Država i građana Bosne i Hercegovine. Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organizovani kriminal, te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast.

Žalosno je da ovo nije uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na navedenu poziciju - stoji u odgovoru Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.  

NA VRH