REAKCIJE

Sud BiH pozdravlja usvajanja Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina

Procesuiranje predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini jedan je od najvažnijih segmenata korjenitih promjena

Sud BiH: Zahvalnost svim akterima. Arhiv

Avaz.ba

24.9.2020

Sud Bosne i Hercegovine pozdravio je usvajanje nove Državne strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, do kojeg je došlo nakon višegodišnjeg usaglašavanja oko ovog važnog pitanja za funkcionisanje krivičnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

- Procesuiranje predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini jedan je od najvažnijih segmenata korjenitih promjena kroz koje prolazi bosanskohercegovačko tranziciono društvo i država Bosna i Hercegovina, kao i svi građani i svi narodi. Rasvjetljavanje ratnih zbivanja, privođenje pravdi odgovornih i satisfakcija žrtvama glavni su ciljevi procesuiranja ovih predmeta - saopćili su iz Suda.

Kako navode, nakon višegodišnjeg usaglašavanja i dostizanja političke saglasnosti oko usvajanja nove Državne strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, Sud Bosne i Hercegovine pozdravlja odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te iskazuje zahvalnost svim akterima koji su na proaktivan način i uz puno truda u konačnici ishodili i usvajanje ovog važnog dokumenta.

- Sud podsjeća javnost da se, u periodu od isteka prošle Strategije do usvajanja nove, u svojim odlukama, koje se tiču prenosa manje složenih predmeta ratnih zločina na entitetsko pravosuđe, rukovodio standardima koji su usaglašavani na sjednicama Nadzornog tijela, time dajući odlučan doprinos u postizanju efikasnosti procesuiranja ratnih zločina i prije usvajanja Strategije, te iskazuje punu opredijeljenost za efikasnu primjenu u budućem periodu - stoji u saopćenju.

Na kraju, Sud Bosne i Hercegovine poziva sve institucije uključene u primjenu nove Strategije da, u skladu sa svojim nadležnostima, posvete posebnu pažnju u cilju što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, te podsjeća entitetske sudove i sudove Brčko distrikta, na koje se odnosi Strategija, na nadležnost Suda iz člana 7. stav 3. tačka b) Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, uz napomenu da će Sud u svako doba pružiti neophodnu podršku i pomoć.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.