SUD BIH

Nastavljeno suđenje Draganu Mektiću za zloupotrebe

Svjedok Bojan Mališ ispričao kako je realizacija projekta koji je finansirala EU prolongirana zbog dugotrajnih procedura

Mektić nakon jednog od ranijih ročišta. Arhiv

Avaz.ba

24.9.2020

Na suđenju za zloupotrebe u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je realizacija projekta koji je finansirala Evropska unija (EU) prolongirana zbog dugotrajnih procedura, piše Birn.

Bojan Mališ je kazao da je radio kao savjetnik za nabavke u Ministarstvu sigurnosti kada je realizovan projekat prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala EU.


On je posvjedočio da je sačinio tehnički dio tenderske dokumentacije na osnovu zahtjeva za pokretanje javne nabavke i specifikacije koju je dobio od Sektora za zaštitu i spašavanje.


Prema Mališevim riječima, nabavka je bila planirana za 2015. godinu, ali je tender poništen zbog žalbi, što je usporilo postupak.


Svjedok je dodao da su nadležni organi, rješavajući žalbu, napisali da se postupak ponovi, te je procedura okončana i 2017. je potpisan ugovor sa firmom “Teh-projekt Inženjering” iz Rijeke.


On je naveo da ih je izabrana firma nakon zaključenja ugovora obavijestila da ne može ispuniti rokove iz ugovora. Takođe mu je poznato da su sklopljeni aneksi ugovora sa dobavljačem. Istakao je da je sve vrijeme nabavka bila pokrivena garancijom za ponudu.


Na pitanje Odbrane optuženog Dragana Mektića, Mališ je kazao da su u pitanju bila donatorska sredstva i da se svake godine produžavala realizacija projekta uz saglasnost EU.


Braniteljica Senka Nožica pitala je svjedoka šta bi bilo da su raskinuli ugovor sa firmom iz Rijeke, na što je Mališ odgovorio da bi donator vjerovatno povukao sredstva.


Dodao je da je Mektića vidio možda dva puta i da nije imao nikakvih zahtjeva ili sugestija prema njemu.


Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH, te Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva za period 2015–2017. godine.


Golijanin je optužen kao šef kabineta ministra, Agić kao pomoćnik u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu. Na teret su im stavljene zloupotrebe prilikom nabavke vatrogasne opreme i angažovanja saradnika.


Ministarstvo je, prema optužnici, angažovalo firme Golijaninove supruge i njihovog kuma, sa kojima je sklopljeno više ugovora za štampanje brošura, letaka, kalendara i drugog materijala. Kako se navodi, Golijanin je od službenika Ministarstva tražio da od firmi zatraži ponude za obavljanje tih poslova.


Svjedok Mališ kazao je da se po preporuci Golijanina sastao sa Nenadom Petrovićem iz firme “Optigraf” radi uzimanja uzoraka za štampanje rokovnika, olovaka i sličnih predmeta u vrijeme Nove godine.


On je dodao da je s tom firmom sklopljen direktni sporazum s obzirom da se radi o ugovorima male vrijednosti, odnosno do 6.000 KM. Potvrdio je da je od Golijanina “čuo” i za firmu “Vizija”, te da su i sa njima sklopili jedan ili dva slična ugovora.


Na pitanje Golijaninove Odbrane svjedok je odgovorio da su za te poslove bile kontaktirane i druge firme i da mu optuženi nije sugerisao da izbjegne ostale.


Mališ je objasnio da se prilikom zaključivanja direktnih sporazuma kontaktiraju firme na osnovu pretraživanja interneta, po preporuci ili na osnovu iskustava u praksi.


Nastavak suđenja je zakazan za 8. oktobar, piše Birn.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.