MISIJA OSCE-A

Kavalec: Svi lideri trebaju promovirati međureligijski i konstruktivan razgovor

Cilj je doprinijeti mirnom i fer izbornom procesu

Kathleen Kavalec. Arhiv

Avaz.ba / Fena

24.9.2020

Veleposlanica Ketlin Kavalec (Kathleen Kavalec), šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), posjetila je Mostar i Stolac, a tokom posjete razgovarala je o pripremama za lokalne izbore koji će se održati ove jeseni, kao i o kontinuiranoj podršci Misije u oblasti međureligijskog dijaloga u BiH.

- Drago mi je što je u toku međustranački dijalog u vezi s organizacijom izbora u Mostaru te da će građani i građanke Mostara konačno imati priliku da ostvare svoje demokratsko pravo - istaknula je veleposlanica Kavalec, naglasivši potrebu za kontinuiranim konstruktivnim dijalogom tokom kampanje i nakon izbora, uključujući napore usmjerene ka sprečavanju izbornih prevara, saopćeno je iz Misije OESS-a u BiH.

Tokom posjete veleposlanica Kavalec sastala se, među ostalim, s predstavnicima političkih stranaka te predstavnicima Izborne komisije Mostara, Centra za civilnu inicijativu i Koalicije Pod lupom.

Razgovori su se fokusirali na inicijativu Misije o lokalnim izbornim obavezama koje, kako je istaknuto, obuhvaćaju nekoliko ključnih stavki i koje imaju za cilj uveliko doprinijeti mirnom i fer izbornom procesu u lokalnim zajednicama.

Veleposlanica Kavalec iskoristila je ovu priliku da se sastane i s vjerskim zvaničnicima mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim Petrom Palićem, mostarskim muftijom Salemom ef. Dedovićem i predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Stocu Orhanom Tikvešom kako bi razgovarali o međureligijskim odnosima na lokalnoj razini.

Kavalec je ponovila kontinuiranu podršku Misije konstruktivnom dijalogu i zajedničkim inicijativama koje imaju za cilj promociju tolerancije i suradnje.

- Svjesna sam činjenice da je 2020. godina osjetljiva godina s obzirom na predstojeće lokalne izbore, kako u Mostaru gdje su bili onemogućeni, tako i u Stocu gdje je bilo problema na prethodnim lokalnim izborima, no pozivam sve lidere zajednica, u koje spadaju i vjerski lideri, da promoviraju i usmjere napore u kreiranje politike koja rješava stvarne svakodnevne probleme građana i jačaju zajednice u kojima žive - kazala je veleposlanica Kavalec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.