NEVOLJE VINOGRADARA

Berba je vrhunska, ali vino zbog korone nemaju kome prodati

Ovo nam je lekcija za ubuduće da ne pravimo viškove, kaže Velimir Ereš iz Sretnica kod Mostara

Berba grožđa u punom jeku: Šta s onim što proizvedu. Avaz

Piše: M. Smajkić /Avaz.ba

24.9.2020

Širom Hercegovine u toku je berba grožđa. Teška godina, a berba dobra, možda najbolja do sada, ocjena je skoro svih vinogradara i vinara od Mostara do Čitluka i Trebinja.


Prodaju grožđe

S jedne strane, vrijeme im je išlo naruku pa su urodom i kvalitetom grožđa prezadovoljni, a, s druge, pravo je pitanje kako će vino koje dozrijeva u bačvama pronaći put do kupaca u situaciji s koronavirusom. 

U odnosu na susjednu Hrvatsku, gdje je turistička sezona prilično ublažila pad prodaje vina, u BiH su zatvaranje granica, ali i gotovo nikakav vanjskotrgovinski promet te smanjena domaća potrošnja, vinarima i vinogradarima zadali velike brige, kako zbog viškova od lanjske berbe tako i zbog novog vina koje traži svoje mjesto u skladištima.

Velimir Ereš iz Sretnica kod Mostara, čija su vina nerijetko nagrađivana zlatom i srebrom na svjetskim takmičenjima, kaže nam da je ovogodišnja berba iznimna, a kvalitet vanserijski.

Nažalost, ove godine Ereš, koji ima svojih 25.000 nasada, nije u mogućnosti da, kao i do sada, od petnaestak kooperanata otkupi grožđe. Zbog cjelokupne situacije prisiljen je da ove godine preradi samo svoje grožđe.


Berba najbolja do sada. Avaz

- Male vinarije poput naše su se nekako i izvukle. Veliki prodaju grožđe, što skoro nikada nisu radili. Mi smo prije korone dogovorili nešto izvoza za Ameriku, ovih dana za Njemačku, pa smo uspjeli riješiti 60 posto viškova. Ovo nam je lekcija za ubuduće da ne pravimo viškove, jer na pomoć vlasti ne možemo se osloniti. Upravo je ovo vrijeme da se počne razmišljati o narednoj godini - poručuje Ereš.


Skladištenje bačvi

Vlada HNK je u okviru mjera protiv koronavirusa pola miliona KM namijenila za poticaje, između ostalog i za vinarstvo. Riječ je o pomoći vinarima u smislu nabavke opreme za skladištenje, naprimjer bačvi, radi zbrinjavanja viškova.

U BiH se čak 81 kompanija bavi proizvodnjom vina, a prema procjenama, višak je čak 20 miliona litara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.