PREMIJER RS

Višković govorio o ratnoj ulozi i optužbama u vezi s genocidom

Gostujući večeras u emisiji Pečat na RTRS-u Višković se pravdao da nema ništa s optužbama koje mu se stavljaju na teret

Višković tvrdi da mu je obraz čist. RTRS

Piše: G. M. / Avaz.ba

24.9.2020

Premijer Republike Srpske Radovan Višković progovorio je optužbama koje su posljednjih dana iznošene protiv njega, a u kojima je povezivan s genocidom u Srebrenici.

Gostujući večeras u emisiji Pečat na RTRS-u Višković se pravdao da nema ništa s optužbama koje mu se stavljaju na teret.

- Kao pripadnik Vojske Republike Srpske nisam okaljao ni obraz ni ruke i danas imam mirnu savjest – rekao je on.

Odgovarajući na optužbe u kojima se njegovo ime dovodi u vezu s ratnim zločinom u Srebrenici, Višković je poručio da je sve četiri godine rata proveo u Sektoru pozadine Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, kao referent saobraćajne službe.

Kaže da je „nervoza političkog Sarajeva usmjerena na devastiranje institucija Republike Srpske“.  Zbog klevete, kako je rekao, podnijet će tužbe protiv portala koji su ga "lažno optužili". 


Nudio novac za premještanje grobnica

Podsjećamo, ranije je objavljena izjava zaštićenog svjedoka M-16 koji direktno povezuje Radovana Viškovića sa lokacijama za genocid u Srebrenici, ali i kasnije prikrivanje i premještanje i aktivno podsticanje u prikrivanju masovnih grobnica.

Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu "Josipović i drugi" naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice".

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u Posebnom odjelu za ratne zločine već ranije je formiralo predmet koji se odnosi na više osoba, uključujući i Viškovića.

Svi moraju biti procesuirani

Podsjetimo, Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", u izjavi za “Avaz” je rekla da odavno zna „da je Višković bio saučesnik u svemu tome“.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, kazao je jučer za „Dnevni avaz“ da Radomir Višković, kao i sve druge osobe koje su pod sumnjom da su učestvovale ili pomagale u ratnim zločinima, mora biti procesuiran.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.