AVAZ OTKRIVA

U BiH počinje liječnje krvnom plazmom oboljelih od koronavirusa

Dr. Kurilić je, dodaje, izrazila spremnost da Zavod, krene sa prikupljanjem rekonvalescentne plazme

Z. Karić / Avaz.ba

Drljević: Obezbijediti potrebne količine

Foto: Arhiv


U cilju stvaranja uslova za optimalno liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19, rekonvalescentnom plazmom, (krvnom plazmom) prim. Mr. sc.med.dr. Ednan Drljević, šef izolatora za liječenje COVID-19 pozitivnih pacijenata u JU Opća bolnice ''Prim. Dr. Abdulah Nakaš'', i prim. mr. sc. med. dr. Mirza Begović, rukovodilac Odsjeka za transfuzijsku medicinu, u ovoj zdravstvenoj ustanovi su posjetili Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

- Na sastanku, kojem je prisustvovala direktorica Zavoda, prim. Dr. Jasminka Kurilić, razgovarano je o mogućnostima Zavoda da, za potrebe liječenja ovih pacijenata, u pomenutom izolatoriju, obezbijedi potrebne količine rekonvalescente plazme iz cijele krvi ili izdvojene uz pomoć staničnog separatora (plazmaferezom) – kazao nam je dr. Drljević.

  • Do 11. jula 2020. godin u SAD više od 34. 000 pacijenata primilo ovu terapiju

    Do 11. jula 2020. godin u SAD više od 34. 000 pacijenata primilo ovu terapiju

    Foto: Ilustracija


Dr. Kurilić je, dodaje, izrazila spremnost da Zavod, krene sa prikupljanjem rekonvalescentne plazme, iz darovanih jedinica cijele krvi, neposredno nakon što, za isto, dobije odobrenje od nadležnih institucija.

- Preuzeo sam obavezu da upoznam menadžment bolnice sa rezultatima ovog sastanka kako bi menadžment bolnice obezbjedio saglasnost nadležnih institucija za hitno prikupljanje i dostavu rekonvalescentne plazme, dobivene iz cijele krvi, u izolatorij bolnice – istakao je Drljević.

Istovremeno će, dodao je, biti dostavljen zvaničan zahtjev direktorici Zavoda da, odmah, po dobivanju saglasnosti ovlaštene ustanove poćne sa prikupljanjem i dostavom prvih količina rekonvalescentne plazme (svih ABO krvnih grupa) bolnici.

- Poznato je da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila upotrebu rekonvalescentne krvne plazme, anti Covid-19 plazme, (plazma dobrovoljnih davalaca krvi, koji su uspješno preboljeli Covid-19). za liječenje pacijenata pozitivnih na Covid-19, mlađih od 80 godina i koji nisu na respiratoru. Tako je na primjer, u jednoj od najpoznatijih zdravstvenih ustanova u svijetu, Mayo kinici (USA), do 11. jula 2020. godine, više od 34. 000 pacijenata primilo ovu terapiju – naveo je dr. Drljević.

Više o temi Krvna plazma

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na