OTKRIVAMO

Zašto je NO odbio Vladino imenovanje direktora: Svađa u SDA zbog „Željeznica“!

Dosadašnji direktor blizak jednoj, a novi direktor drugoj struji SDA, umjesto Džafića imenovan Mandžo

"Željeznice": Državna firma u raljama politike. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

25.9.2020

Nadzorni odbor „Željeznica FBiH“ odlučio je jučer da ne postupi prema ranijoj saglasnosti Vlade Federacije da imenuje za generalnog direktora ove državne firme predloženog Enisa Džafića. Vlada je, podsjećamo, prije 20 dana predložila imenovanje Džafića (SDA) iako je bio tek treći na konkursu, a kandidat Rešad Mandžo (SDA) bio je prvi.


Nadzorni odbor je jučer, vodeći se svojim odlukama i konkursnom procedurom, za direktora "Željeznica FBiH", umjesto predloženog Džafića, imenovao upravo Mandžu, kao najuspješnijeg kandidata. No, iza svega se, čini se, krije novi frakcijski sukob unutar Stranke demokratske akcije, s obzirom na to da se radi o borbi dva kandidata iz iste stranke.

Za odluku da se imenuje Mandžo, a ne Džafić, glasali su predsjednik NO Jadranko Stojkić, Dalfina Bošnjak, Suad Hasanović, Ševkija Botonjić i Adnan Bunjo. Botonjić i Hasanović su kadrovi SDA. Dva su člana bila protiv, među njima član Sindikata Vanja Pirgić.


Džafić: Vlada ga predložila. Avaz

U odluci je rečeno da je Rešad Mandžo na okončanom intervjuu bio prvi na listi, s 19 ostvarenih bodova, kandidat Sead Cucak drugi, sa 13 bodova, dok je trećerangirani bio Džafić, sa svega devet bodova.

- Nadzorni odbor je, poštujući poredak rang-liste koji je sačinila komisija, kao i etički kodeks ponašanja organa upravljanja, izabrao Rešada Mandžu za generalnog direktora JP „Željeznice FBiH“ Sarajevo - stoji u obrazloženju odluke.

Istaknuto je da je Nadzorni odbor o izvršenom imenovanju generalnog direktora obavijestio i Vladu Federacije. Džafića je Vladi, kako saznajemo, predložila Kadrovska komisija SDA, iako je Mandžo bio prvi na listi, kao najuspješniji kandidat.


Upravo je član NO iz SDA Šefkija Botonjić bio najglasniji da se imenuje Mandžo. On je više puta slao dopise Kadrovskoj komisiji SDA da o tome vodi računa. Čak je i pomoćnik ministra prometa Ismet Demirović (SDA) slao pisma Kadrovskoj komisiji. No, imenovanje Mandže, umjesto Džafića, otkrilo je nove pukotine u SDA jer se radi o kadrovima iste stranke, s tim da je, kako tvrde naši izvori, Džafić bliži aktuelnom rukovodstvu i predsjedniku Bakiru Izetbegoviću.

S druge strane, Mandžo važi za kadar koji je blizak struji okupljenoj oko Denisa Zvizdića, potpredsjednika SDA.


Mandžo: Bio prvi na listi. Facebook

Šta će uraditi Vlada FBiH

Vlada FBiH, kao vlasnik javnog preduzeća ''Željeznice FBiH'', ima ovlasti smijeniti aktuelni Nadzorni odbor zbog činjenice da su imenovali drugog kandidata u odnosu na onoga za kojeg je Vlada dala saglasnost. Međutim, bit će zanimljivo vidjeti da li će se to dogoditi, s obzirom na to da Vlada u tehničkom mandatu teško donosi odluke i postiže saglasnost.

Mandžo: NO postupio profesionalno  

Džafić jučer nije odgovarao na naše pozive i poruke. Mandžo nam je kratko rekao da je NO samo postupio profesionalno i radio prema konkursnim procedurama.

- Odluka o imenovanju je donesena na osnovu konkursa i bodovanja - rekao nam je Mandžo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.