ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: U Zagrebu nismo ništa crtali, "mini Šengen" je dobra inicijativa

Otvoreno smo razgovarali i o Trgovskoj gori i gradnji mosta na Savi, rekao je Dodik

Dodik: Komšića se doživljava kao nekoga ko eksploatira hrvatska nacionalna konstitutivna prava u BiH. Arhiv

Avaz.ba

26.9.2020

U Zagrebu nismo ništa crtali, kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentirajući izjavu Stjepana Mesića koji je njegovu posjetu glavnom gradu Hrvatske okarakterizirao kao nastavak Karađorđeva, ludirajući na susret Tuđman – Milošević.

U intervjuu za Večernji list Dodik je kazao da je susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem bio veoma konstruktivan jer su otvoreno razgovarali o gradnji mosta na Savi na koji se čeka desetak godina.

- Premijer je rekao da će Hrvatska napraviti spoj kod Okučana prema Savi. Otvoreno smo razgovarali i o Trgovskoj gori - rekao je Dodik.

Na pitanje zbog čega u Zagrebu nisu bila druga dva člana Predsjedništva BiH, Dodik je odgovorio:

- Mislim da se Komšića, koliko ja to vidim kod Hrvata, doživljava kao nekoga ko eksploatira hrvatska nacionalna konstitutivna prava u BiH na vrlo podmukao način. Komšić ekskluzivno ta prava daje bošnjačkoj političkoj eliti. Moj je dojam da je, nakon dužeg vremena, hrvatski državni vrh postao svjestan te činjenice i da je podrškom konstitutivnosti naroda apsolutno definirao svoju politiku odnosa prema BiH. U toj politici očigledno nema mjesta za Komšića. A odgovor zašto ih također nema u Zagrebu leži i u činjenici da stalno izazivaju krize sa Srbijom, a onda i s Hrvatskom. Mislim da se ne može preći preko izjave Bakira Izetbegovića da će Hrvatima, nakon nametanja Komšića, nametati predstavnike i na nižim nivoima vlasti - rekao je Dodik.

Kazao je i da Izetbegovićeva izjava da je ovom posjetom narušen odnos BiH i Hrvatske zapravo govori kako smatra da Bošnjaci predstavljaju BiH, a to nije istina.

- Ja u Zagrebu nisam govorio ni protiv koga, uključujući Bošnjake. Govorio sam isključivo o konstitutivnosti naroda, o potrebi da se ta prava poštuju - naveo je Dodik.

Kazao je da ga BiH podsjeća na Jugoslaviju.

- Odnos unutrašnjih snaga gotovo je identičan. Glavni narodi bivše Jugoslavije bili su Srbi, Hrvati i Muslimani, kasnije Bošnjaci. Da su Hrvati i Srbi postigli dogovor u bivšoj Jugoslaviji, ona se ne bi raspala. Hrvati sada imaju svoju državu, Srbi imaju dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku. To su realnosti. Sada upoređujući to stanje, vidimo aroganciju većinskog naroda. U nekim dijelovima Srbi su se toliko arogantno ponašali u godinama raspada Jugoslavije da su dali pravo drugima da pronađu razloge za izlazak iz Jugoslavije. Bošnjaci su još gori. Oni u svojoj aroganciji čak osporavaju postojanje drugih naroda. Ja preko Izetbegovićeve uvrede Hrvatima da su manjina ne bih prešao - naveo je Dodik.

Komentirajući stvaranje "mini Šengena", Dodik je rekao da je to dobra inicijativa.

- U tim raspravama čuo sam Bošnjake koji kažu da postoji strah od srpske dominacije, a u stvari u tom "mini Šengenu" ima više muslimana. Od Sandžaka, Kosova i Sjeverne Makedonije do Crne Gore, Albanije i BiH - kazao je Dodik za Večernji list.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.