KRIZA

IOM upozorava na humanitarnu krizu, Krajišnici najavlju blokade granice zbog migranata

S druge strane, neformalna grupa građana okupljena putem društvenih mreža najavljuje blokadu migrantskih kampova i graničnih prijelaza u USK

Piše: E. T. / Avaz.ba

26.9.2020

Nove tenzije u zraku zbog migrantske krize. Avaz

Broj migranata i izbjeglica koji borave na otvorenom usljed dolaska hladnog vremena u BiH nastavlja da raste zbog stalnog odbijanja različitih nivoa vlasti da koordinišu rad i okrenu se racionalnim rješenjima, izjavio je šef Misije Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ u BiH Peter Van Der Auweraert.

On je za AP rekao da pojedine lokalne vlasti u BiH, umjesto da pomognu agenciji u proširenju smještaja za migrante, sada ograničavaju pristup dostupnim kapacitetima. 

Od oko 8.500 migranata u BiH, 2.500 njih prinuđeno je da spava na otvorenom, u ilegalnom smještaju, šumama, ulicama i napuštenim objektima, uglavnom na sjeverozapadu, blizu granice sa Hrvatskom. 

Van Der Auweraert, koji je koordinator za zapadni Balkan i predstavnik IOM u BiH, istakao je da je apsolutno nepotrebno da migranti žive u takvim uslovima, jer Organizacija ima resurse, uglavnom iz EU, da obezbijedi brigu o tim ljudima.



Van Der Auweraert: Nepotrebno da migranti žive u takvim uslovima. Avaz

S druge strane, neformalna grupa građana okupljena putem društvenih mreža najavljuje blokadu migrantskih kampova i graničnih prijelaza u USK.  Naime, razlog tome su rokovi za iseljenje migrantskog kampa Miral u Velikoj Kladuši i kampa BIRA u Bihaću. Rok koji su građani dali Općinskim vlastima na posljednjim protestima održanim u Velikoj kladuši ispred zgrade Općine je 27. septembar, dakle sutra, do kada bi kamp Miral trebao biti izmješten.  

Ukoliko se kamp ne iseli do navedenog roka, najavljena je blokada navedenog kampa kao i graničnog prelaza Maljevac. Građani se nadaju da bi se isto trebalo desiti i u kampu BIRA.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.