"ZLATNI SEPTEMBAR"

Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka i njihovi roditelji je duga i teška

Želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice, navode iz Udruženja

Avaz.ba / Anadolija

26.9.2020

Podići svijest o svim aspektima borbe s rakom kod djece - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru pod sloganom ”Budi zlatan“, javlja Anadolija.


Zlatni septembar se približava finišu i tim povodom u subotu uz poštivanje epidemioloških mjera na sprečavanju širenja zaraze koronavirusa, organiziran događaj u Sarajevu.


Infopultovi sa zlatnim maskama i zlatnim vrpcama te instalacija zlatnih balona postavljeni su na platou ispred i unutar trgovačkog centra Sarajevo City Centar (SCC), a građani imaju priliku informisati se o dječijem raku, problemima s kojima se susreću, ali i da kupovinom zlatne vrpce i posebno dizajnirane zlatne maske pruže podršku djeci oboljeloj od raka.

-  Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. Upravo tokom ovog, nama bitnog, mjeseca želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice - saopćeno je iz Udruženja ”Srce za djecu oboljelu od raka”.

Cilj Zlatnog septembra i jeste podići svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja.

U septembru predstavnici Udruženja organizirali su niz aktivnosti. Posjetili su Mostar, Tuzlu, Bihać i Zenicu.

- Željeli smo ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest našeg društva i poslati jednu jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja izgube bitku. Kampanju su podržale i mnoge javne ličnosti kao što je naša ambasadorica Amra Džeko, Edin Džeko, Jala Brat, Šejla Ramović, Amer Kadić i mnogi drugi - naveli su iz Udruženja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.