INTERVJU SEDMICE

Sedin Kahriman, generalni direktor "BH Telecoma": Potrebne su nam 2-3 godine pripreme za uvođenje 5G mreže

U narednom periodu očekujemo još sličnih testiranja i pilot-projekata prije pokretanja komercijalnih projekata, rekao je Kahriman

Kahriman: "BH Telecom" nastavlja transformacijski put. BH Telecom

Miralem Aščić / Avaz.ba

26.9.2020

Generalni direktor „BH Telecoma“ Sedin Kahriman kazao je u intervjuu za „Dnevni avaz“ da je stanje uzrokovano pandemijom koronavirusa svakako utjecalo i na poslovanje ove državne firme.

Kahriman tvrdi da se stanje u drugoj polovini godine popravlja, ali da je primarni cilj tokom trajanja prirodne nesreće bio zaštita zdravlja građana i osiguranje kontinuiteta servisa. 

Značajna godina

Osvrnuo se i na dosadašnje rezultate u radu. Vlada FBiH mu je nedavno potvrdila puni mandat na čelu „BH Telecoma“, koji je, dok je bio v. d. direktora, ostvario zapažene rezultate.

Nedavno ste imenovani na puni mandat za direktora „BH Telecoma“. Kako biste ocijenili dosadašnje rezultate rada ove kompanije?

- Moram reći da je 2019. za nas u poslovnom smislu bila vrlo značajna. U poslovnoj 2019. ostvarili smo bruto dobit od 57 miliona KM, što je za tri miliona KM više od planirane. Značajno smo povećali korisničku bazu i kroz digitalnu transformaciju nastavili smo mijenjati, restrukturirati, investirati i razvijati svoje poslovanje ulaskom u nove, poslovne niše, kreiranjem novih poslovnih modela i širenjem portfelja svojih usluga, a sve u cilju zadovoljenja potreba naših korisnika i povećanja njihovog zadovoljstva.

Osim toga, 2019. je značajna i s aspekta investicija, jer smo investirali, kolaudovali i pustili u rad sredstva u iznosu od 135 miliona KM.

Kada kažete investirali, odnosno pustili u rad sredstva od 135 miliona KM, na šta se tačno misli?

- Mi smo u 2019. redizajnirali i značajno unaprijedili našu ponudu u svim segmentima, ali i implementirali jedan od najzahtjevnijih tehnoloških projekata - 4g LTE advanced. Donijeli smo niz značajnih strateških i poslovnih odluka kao što su ulazak u ''fintech'' tržište, izgradnja start-up platforme, izgradnja ''content'' platforme, izgradnja partnerskog ekosistema za zajednički nastup na tržištu i druge aktivnosti.

Kako biste ocijenili početak 2020.? Mnoge firme su zabilježile veliki pad prihoda. Koliko je pandemija utjecala na telekomunikaciji sektor?

- Početak 2020., posebno u januaru i februaru, obilježilo je povećanje prihoda u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, stanje prirodne nesreće izazvano pandemijom je svakako utjecalo i na poslovanje „BH Telecoma“, zbog čega je u prvih šest mjeseci ostvareni prihod niži za 12,1 milion KM. Najznačajnija umanjenja se odnose na segment mobilnih prepaid korisnika i veleprodajne usluge rominga.

Međutim, ohrabruje činjenica da se u drugoj polovini 2020. poslovni rezultat značajno popravlja. Ono što posebno moram istaći je da je „BH Telecom“, kao društveno najodgovornija kompanija, poduzeo niz društveno odgovornih akcija kako bismo svim svojim korisnicima i svim građanima BiH pomogli u teškom i izazovnom vremenu s kojim smo bili iznenada suočeni. Primarni cilj kompanije je bio zaštita zdravlja građana i osiguranje kontinuiteta servisa.


Transformacijski put

Koji su naredni koraci „BH Telecoma“, šta su prioriteti u radu s obzirom na vrlo otvoreno tržište telekomunikacija i jaku konkurenciju?

- U narednom periodu „BH Telecom“ nastavlja transformacijski put od tradicionalnog CSP u Digital service providera i tako postaje savremena digitalna kompanija, spremna da odgovori svim prilikama i izazovima savremenog digitalnog doba. Proveli smo značajnu transformaciju u organizacionom, poslovnom i tehnološkom smislu i nismo još završili naše putovanje.

Potpuno sam siguran da kompanija „BH Telecom“, kada je digitalna transformacija u pitanju, postaje enabler i jedan od ključnih nosilaca aktivnosti izgradnje savremenog digitalnog društva koje podrazumijeva izgradnju potpuno novih ekosistema i implementaciju najzahtjevnijih ICT rješenja, a u interesu svih građana BiH te javnog i privatnog sektora.

Nedavno ste na godišnjicu kompanije govorili o značaju 5G mreže. Kada bi se ona mogla očekivati u BiH i šta je do sada urađeno u vezi s tim?

- „BH Telecom“ je još 2017. godine usvojio master plan puta ka 5G. Puno je preduvjeta koje tržište, regulatorne institucije i operatori trebaju ispuniti kako bi se finansijski smisleni 5G modeli komercijalizirali. Primjerice, spektar neophodan za punu implementaciju 5G mreže je preskup za trenutne zahtjeve tržišta. Također je potrebno neko vrijeme da zahtjevi aplikacija i industrija u BiH dostignu nivo koji opravdava ulaganje u širenje ove tehnologije, u čemu svakako i „BH Telecom“ ima značajnu ulogu.

Iskustva govore da su za široko uvođenje jedne ovakve tehnologije potrebni barem dvije do tri godine pripreme, istraživanje tržišta, pilot-projekti i slične aktivnosti. Mi smo, kao što znate, uz privremenu dozvolu za korištenje spektra, već testirali 5G mrežu u aprilu ove godine, kada je BiH postavljena na svjetsku mapu operatora s ovom tehnologijom, ali tehnološka spremnost je samo jedan dio ove priče. U narednom periodu očekujemo još sličnih testiranja i pilot-projekata prije pokretanja komercijalnih projekata. 

Posebni načini komunikacije

Kahriman kaže da je poslovnoj zajednici „BH Telecom“ ponudio mogućnost besplatnog korištenja alata za organizaciju poslovnih aktivnosti s udaljenih lokacija s ciljem lakšeg odvijanja njihovih poslovnih aktivnosti i zaštite zaposlenika, a u svrhu osiguranja kontinuiteta poslovanja i podrške privredi.

- Također, kako bi našim korisnicima osigurali nesmetano korištenje usluga i servisa neophodnih za život i rad u vanrednim okolnostima, „BH Telecom“ je kreirao posebne načine komunikacije sa svojim korisnicima kroz Digitalni šalter i Digitalnog asistenta te brojne druge mogućnosti korištenja digitalnih servisa, vodeći računa o preporukama kriznih štabova i sigurnosti naših korisnika - ističe Kahriman.

Donirali milione

Pomoć najugroženijima

- „BH Telecom“ je ove godine donirao ukupno dva miliona KM, od čega je milion KM u prvim danima pandemije doniran kantonalnim i općim bolnicama u Konjicu, Zenici, Goraždu, Travniku i Bihaću u iznosima od po 200.000 KM za nabavku potrebne medicinske opreme. Još milion KM donacija raspoređen je na ukupno 164 pravna lica za podršku projektima pomoći ugroženoj populaciji, osobama s invaliditetom i posebnim potrebama, narodnim kuhinjama, humanitarnim udruženjima i obrazovnim institucijama.

Također, uposlenici „BH Telecoma“ su donirali novac za humanitarne aktivnosti usmjerene na finansiranje obroka, prehrambenih paketa i lijekova kako bi pomogli najugroženijim građanima širom Bosne i Hercegovine tokom pandemije koronavirusa.

Šta je naš fokus rada

- Osim unapređenja postojećih usluga i izgradnje infrastrukture zbog povećanja ponude i unapređenja kvaliteta usluga, u narednom periodu naš fokus će biti i na nastavku aktivnosti izgradnje ''fintech'' platforme, OPA aplikacije, ''content'' platforme, platforme za produkciju igranih serija i filmova, novih TV kanala i nastavak izgradnje start-up platforme kao jedinstvene tačke za mlade i inovativne pojedince i kompanije, te širenje portfelja naših usluga i nastavak aktivnosti na izgradnji platformi u saradnji s našim poslovnim partnerima - kaže Kahriman.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.