VREMENSKA PROGNOZA

Padavine u skoro cijeloj državi, slično vrijeme i početkom naredne sedmice

Na vrhovima planina je moguć snijeg

Kiša u skoro svim dijelovima zemlje. Agencije

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

27.9.2020

Danas se u Bosni i Hercegovini tokom prijepodneva očekuje umjereno do pretežno oblačno, a poslije podne oblačno vrijeme.

U jutarnjim satima kiša se očekuje u Posavini i Hercegovini. Prije podne padavine uglavnom u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Poslije podne i u večernjim satima kiša i pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom u većini područja. Na vrhovima planina je moguć snijeg. Obilnije padavine na jugu, zapadu i sjeverozapadu naše zemlje, gdje je očekivana količina padavina između 30 i 60, lokalno i do 80 litara po kvadratu. 

Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Krajem dana i u večernjim satima u Hercegovini i na zapadu Bosne jaki udari juga. Jutarnja temperatura od 6 do 11, na jugu do 14, a dnevna od 13 do 19, na jugu do 21 stepeni.

U Sarajevu veći dio dana bit će pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje prema kraju dana i u večernjim satima. Jutarnja temperatura oko 8, a dnevna oko 17 stepeno.


Kiša od jutra do večeri. Ilustracija

Biometeorološka prognoza

Promjenljivo, tmurno vrijeme, u većem dijelu zemlje uslovljava nepovoljne biometeorološke prilike. Nešto ugodnije će biti u unutrašnjosti, tokom prijepodneva, a sa odmicanjem dana i ovdje će se opšta slika pogoršati. Kod osjetljivih osoba moguće su reakcije u vidu glavobolje, iscrpljenosti, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda. Hronični bolesnici i meteoropate trebaju biti oprezniji, sa obzirom na to da će, nakon neuobičajeno toplog perioda, osjetnije zahladniti.

Naredna tri dana

I sutra, 28. septembra očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša pljuskovi i grmljavina očekuju se u Hercegovini, zapadnim, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne. U večernjim satima kiša u većini područja. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 18, a dnevna od 17 do 23 stepena.

U utorak, 29. septembra, prije podne oblačno vrijeme sa kišom. Poslije podne prestanak padavina i postepeno smanjenje naoblake. Jutarnja temperatura od 7 do 12, na jugu do 15, a dnevna od 15 do 21, na jugu do 23 stepena.

U srijedu, 30. septembra, u većem dijelu zemlje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama magla i niska naoblaka. Poslije podne i u večernjim satima postepeno nablačenje. Jutarnja temperatura od 6 do 11, na jugu do 14, a dnevna od 18 do 24 stepena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.