SAOPĆENJE

DF: EU treba sankcionisati Plenkovića zbog poziva na neprovođenje presuda EU suda

Poznato je da je isti Sud u presudi Zornić konstitutivnost označio kao posljedicu činjenja genocida i etničkog čišćenja, što se jasno vidi iz tačke 45. pomenute presude

Demokratska frona smatra da je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković pozvao na neprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u BiH. Arhiv

Avaz.ba

27.9.2020

Demokratska fronta smatra da je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković tokom virtuelnog govora na Skupštini UN-a, kao premijer zemlje članice Evropske unije, na direktan način pozvao na neprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. 

- Činjenica je naime da se iza fraza i političkih konstrukcija koje je Plenković izgovorio na Skupštini UN-a, poput tobožnje potrebe za ostvarivanjem pune konstitutivnosti i donošenja odgovarajućeg Izbornog zakona, zapravo krije direktan poziv za opstruiranjem provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Poznato je da je isti Sud u presudi Zornić konstitutivnost označio kao posljedicu činjenja genocida i etničkog čišćenja, što se jasno vidi iz tačke 45. pomenute presude, te je shodno tome u cilju otklanjanja diskriminacije potrebno odbaciti taj princip - navodi s EU saopćenju DF-a.

Citirali su tačku 45. pomenute presude:

U presudi "Sejdić i Finci", Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i „etničkim čišćenjem“ (vidi ibid., tačka 45). Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na „konstitutivne narode” kako bi se osigurao mir".

Dalje se navodi, kako umjesto onoga što piše u presudi, i suprotno presudama Evropskog suda za ljudska prava, premijer Republike Hrvatske poziva na dodatno jačanje toga principa, a dodatno jačanje tog principa moguće je tek opstruiranjem provođenja presuda Evropskog suda. 

- S tim u vezi, Demokratska fronta smatra da institucije Evropske unije trebaju primjerno sankcionisati političku i javnu opstrukciju provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava od strane premijera zemlje članice EU - zaključuje se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.