REAKCIJE

Mladi SDA pozvali Dodika da vrati oduzeta prava Bošnjacima i Hrvatima u RS

Posebno su pozvali hrvatski narod u BiH i njegove političke predstavnike da ne dozvole da ih Dodik uvlači u sukob sa bošnjačkim narodom

SDA: Vrijeme je da se konačno okrenemo jedni drugima. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

27.9.2020

Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije (SDA) smatra da retorika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kojom stalno priziva nove sukobe i podjele, promovirajući mržnju prema vlastitoj državi, tjera mlade ljude iz BiH, a ponajviše Srbe.


- S obzirom da su članu Predsjedništva BiH Dodiku posljednjih dana puna usta konstitutivnosti i poštivanja prava konstitutivnih naroda u državi BiH, pozivamo ga da u onim sredinama u kojima je njegova politička opcija na vlasti, odmah prekine sa kršenjem konstitutivnosti i omogući bošnjačkom i hrvatskom narodu pravo na izučavanje maternjeg jezika, pravo na zapošljavanje, pravo na imovinu i druga prava koja im je oduzeo. Svjedoci smo da se u državi Bosni i Hercegovini konstitutivnost najviše negira i ne poštuje upravo u sredinama u kojima je vlast Dodikova politička stranka - navode iz Asocijacije mladih SDA.


Posebno su pozvali hrvatski narod u BiH i njegove političke predstavnike da ne dozvole da ih Dodik uvlači u sukob sa bošnjačkim narodom sa kojim trebaju da budu prijatelji i prirodni saveznici jer žive izmiješani po cijeloj terotoriji BiH i dijele iste strateške ciljeve članstva u EU i NATO.


Nažalost, kako dodaju iz ove asocijacije, Hrvata skoro da i nema u onim sredinama u kojima ih je bilo prije agresije na BiH, a koje prema sadašnjem unutrašnjem ustroju BiH, pripadaju entitetu RS. Također su pozivali i srpski narod da ne dozvole da ih Dodik straši Bošnjacima i da ih raspirivanjem mržnje pokuša nanovo zavaditi sa komšijama.

 - Vrijeme je da se konačno okrenemo jedni drugima i počnemo izgrađivati zajedničku nam državu Bosnu i Hercegovinu na dobrobit svih naroda i građana koji u njoj žive - poručuju iz Asocijacije mladih SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.