POSEBNA VAŽNOST

Historijski dan za Medžlis Islamske zajednice Doboj: Otvoren Islamski kulturni centar

Podršku u gradnji pružila je Vlada Republike Turske i ambasada Turske

Otvoren Islamski kulturni centar u Doboju. Anadolija

Avaz.ba / Anadolija

27.9.2020

Prvi put u historiji Medžlis Islamske zajednice Doboj će imati svoje administrativno sjedište u novootvorenom Islamskom kulturnom centru koji je u nedjelju svečano otvoren u tom gradu.

Prije otvaranja Islamskog kulturnog centra, vjerski dio manifestacije je održan u džamiji Selimiji, jednoj od osam najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, koju je 1522. godine izgradio sultan Selim II.

Gradnja Islamskog kulturnog centra počela je 2015. godine. Svih prethodnih godina Medžlis Islamske zajednice Doboj bio je u iznajmljenim prostorijama, a od danas na raspoalganju ima moderno opremljen prostor.

- Danas nam je poseban dan, dan kad ćemo dati u vlasništvo Islamskoj zajednici novu zgradu u površini od 1.425 metara kvadratnih i u kojoj će biti smještena biblioteka, čitaonica, prostorije medžlisa, privrednog društva, edukacioni centar sa pet opremljenih učionica i sa tri stana u potkrovlju - rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj Bajro ef. Džafić.

Podršku u gradnji Islamskog kulturnog centra pružila je Vlada Republike Turske i ambasada Turske koja na ovim prostorima pomaže važne infrastrukturne projekte godinama unazad.


Otvoren Islamski kulturni centar u Doboju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Dogovorena je saradnja i u budućnosti, a uskoro će Vlada Republike Turske, kako je najavljeno, finansijski pomoći gradnju jednog od mosta koji veže Općinu Doboj-Istok sa Gradom Doboj.

Muftija okruga Kučuk Čekmedže Mustafa Temel istakao je kako je izgradnja Islamskog kulturnog centra završena sa dobrim nijetom i poželio da se prostori hairli koriste.

- Ono što je svakako vrijedno za reći jeste da smo uspjeli za vrlo kratak period od pet godina da završimo Islamski centar u Doboju, da ga predamo glavnom imamu i svakako pored ovog sadržaja, biblioteke i prostorija za rad Islamske zajednice, on će biti otvoren kako za Bošnjake tako i za sve građane - rekao je Boris Jerenić, gradonačelnik Doboja.

O važnosti Islamskog kulturnog centra u Doboju govorili su i zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH prof. dr. Enes ef. Ljevaković i muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.