TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Konferencija o sukobu interesa i zakonskoj regulativi sutra u Sarajevu

S ciljem iznalaženja najoptimalnijeg rješenja za zakonsko regulisanje oblasti sukoba interesa u BiH

Avaz.ba / Fena

Neadekvatno regulisanje ove oblasti prepoznato je i u Mišljenju Evropske unije za članstvo BiH

Foto: FENA


Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) u saradnji s Fondacijom Centar za javno pravo (FCJP) organizuje konferenciju pod nazivom „Sprječavanje sukoba interesa u BiH: zakonska regulativa“ koja će biti održana u utorak, 29. septembra u Sarajevu.

Cilj konferencije je da posluži kao platforma za daljnju diskusiju s ciljem iznalaženja najoptimalnijeg rješenja za zakonsko regulisanje oblasti sukoba interesa u BiH.

Aktuelni zakonski okvir koji regulira pitanje sukoba interesa na državnom nivou je nezadovoljavajući i ne predviđa efikasne mehanizme zaštite, dok se na nivou Federacije BiH uopće ne provodi od 2013. godine, saopćeno je iz TIBiH.

Kako se nadalje navodi, neadekvatno regulisanje ove oblasti prepoznato je i u Mišljenju Evropske unije za članstvo BiH, gdje reforma oblasti sukoba interesa predstavlja jedan od 14 prioriteta naglašenih u Mišljenju.

TI BiH je u proteklom periodu predlagao rješenja u ovoj oblasti u skladu s najboljim međunarodnim standardima i praksama, a neka od njih se nalaze u zakonodavnoj proceduri.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva i medija.

Više o temi Transparency International BiH

TRANSPARENCY INTERNATIONAL
Poznate plaće direktora u 432 javne ustanove u BiH
NA VRH

Podijeli članak na