ZAGREB

Plenković o sastanku s Izetbegovićem i Čovićem: Važan dijalog o budućnosti BiH

On je dodao da današnjim posjetom Hrvatska nstavlja dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti

Plenković: Važno razgovarati. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

28.9.2020

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas novinarima kako se večerašnjom posjetom Zagrebu lidera SDA i HDZ-a Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića nastavlja dijalog o budućnosti Bosne i Hercegovine i položaju Hrvata.

Podsjećamo, sastanak je zakazan večeras u 19 sati, a prisustvovat će i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Mi imamo kontinuirani dijalog sa predstavnicima BiH i već duže vremena planiramo susret sa Izetbegovićem. Mislimo da je važno da otvaramo komunikaciju sa svim narodima u BiH. Izetbegović je veoma uticajan u BiH, i osobito kao čelnlik SDA i i dopredsjedavajući Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine -  kazao je Plenković.

On je dodao da današnjim posjetom Hrvatska nstavlja dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti.

 - A tu mislim na Izborni zakon koji ovakav kakav jeste dovodi do dezavuiranja duha i slova Dejtonskog pariškog mirovnog sporazuma. Pozicija je naša jasna - nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstituivni narod zbog malobrojnosti dolazi u situaciju da nemaju svoje legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti u BiH", poručio je predsjednik Vlade Hrvatske.

Na pitanje novinara da li je večerašnji susret s liderima SDA i HDZ ustvari nastavak susreta koji je nedavno imao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Plenković je ponovio kako razgovaraju sa svim predstavnicima u BiH.

- To je nama bliska susjedna, prijateljska zemlja i ako postoji tema oko koje smo svi zainteresirani da se ostvari napredak, onda je to BiH -  istakao je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.