SAOPĆENJE

Naša stranka: Izetbegović putovanjem u Zagreb podržava patronizirajući odnos Hrvatske prema BiH

On također ovim činom podržava i patronizirajući odnos Hrvatske prema BiH koja je pokazala da ne priznaje suverenitet BiH nego suverenitet njenih naroda – kažu iz Naše stranke

Bakir Izetbegović. Agencije

Piše: Avaz.ba

28.9.2020

Iz Naše stranke danas su se oglasili saopćenjem u kojem reagiraju na odluku lidera SDA Bakira Izetbegovića da otputuje s Draganom Čovićem u Zagreb gdje će se susresti s hrvatskim predsjednikom i premijerom. 

Inače, Izetbegović je kritizirao Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH zbog susreta s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednika Zorana Milanovića. 

- S obzirom na to da će se i sam večeras susresti kao predstavnik jednog naroda s najvećim političkim dužnosnicima Republike Hrvatske Izetbegović je u potpunosti legitimirao Dodikovu posjetu Zagrebu. Izetbegović ovim učestvuje u izmještanju moći s države na etnolidere i lidere nacionalnih stranaka. On također ovim činom podržava i patronizirajući odnos Hrvatske prema BiH koja je pokazala da ne priznaje suverenitet BiH nego suverenitet njenih naroda – kažu iz Naše stranke.

Kako su saopćili, istu kritiku zaslužuje i Dragan Čović koji je zajedno s Izetbegovićem u posjeti Zagrebu.

- Međutim, od njega nije očekivano ništa drugačije jer je i sam pobornik i provodnik politike rasturanja BiH. Izetbegović, međutim, na deklarativnom planu to nije, ali svojim djelovanjem konstantno nas ubjeđuje u suprotno - stoji u reakciji Naše stranke na najavljenu posjetu.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković primit će večeras u Zagrebu lidere SDA i HDZ-a Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Kako je potvrđeno, sastanak počinje u 19 sati u Banskim dvorima, a sastanku će osim članova Doma naroda BiH i lidera dvije stranke prisustvovati ministri vanjskih poslova dvije države Bisera Turković i Goran Grlić Radman.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.