VUKOSAVLJE

Zoran Tegeltija: BiH bi do kraja godine mogla potvrditi pristupanje "Malom Šengenu"

Tegeltija je izjavio novinarima da je "Mali Šengen" pitanje vanjske politike BiH, koju vodi Predsjedništvo BiH

Avaz.ba / Srna

Zoran Tegeltija

Foto: Agencije


Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Vukosavlju da bi BiH prije kraja ove godine, odnosno prije početka samita u Sofiji, koji je planiran za kraj novembra, mogla potvrditi svoje prisustvo u inicijativi "Mali Šengen". 

Tegeltija je izjavio novinarima da je "Mali Šengen" pitanje vanjske politike BiH, koju vodi Predsjedništvo BiH.

- Kao što znate član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je na prethodnoj sjednici da Predsjedništvo donese odluku o pristupanju BiH tom regionalnom programu, a druga dva člana nisu bila spremna da to izglasaju, ali su tražili da Vijeće ministara pripremi viđenje šta je dobro za BiH kod tog pristupanja - podsjetio je Tegeltija.

Tegeltija smatra da promjena stava oko "malog Šengena" koja dolazi iz Sarajeva i od svih onih političara koji su u jednom trenutku bili protiv ovog regionalnog koncepta, znači da bi BiH prije kraja ove godine, odnosno prije samog samita u Sofiji mogla potvrditi svoje prisustvo u ovoj regionalnoj saradnji, koja je nazvana "Mini Šengen".

Prema njegovim riječima, "Mali Šengen" će regulisati kretanje ljudi, robe, kapitala, usluga između pojedinih zemalja, a sve što bude potrebno biće regulisano kroz međusobne sporazume.

- To neće biti nikakvi zakoni koje ćemo mi morati donositi, već će se to riješiti odnosima između svih zemalja koje pristupe Šengenu - rekao je Tegeltija.

Više o temi Zoran Tegeltija

PREDSJEDAVAJUĆI VM
Tegeltija: BiH nosi prevelik teret migrantske krize
NA VRH

Podijeli članak na