REAKCIJA

Čavka smatra da je 1,3 posto Bošnjaka u institucijama RS brutalna, ali realna slika

Uporedo s ovom viješću dolazi i vijest o neprestanom postavljanju meta na Bošnjake koji su vratili u RS i koji se svaki dan bore da prežive na sopstvenim kućnim pragovima

Čavka: Sistemska diskriminacija traje više od dvije decenije. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

28.9.2020

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka kazao je za "Avaz" da je sasvim nezapaženo prošla vijest da je broj zaposlenih Bošnjaka u institucijama manjeg bh. entiteta svega 1,3 posto.  

- Nažalost, ne radi se o štamparskoj, nego o statističkoj greški. Ovo je brutalna, ali realna slika o Bošnjacima u RS danas. To su oni Bošnjaci koji su odlučili da se vrate na svoja ognjišta. Sistemska diskriminacija koja traje više od dvije decenije je upravo dovela Bošnjake do ovoga stanja - smatra Čavka. 

Saopštenja koja dolaze iz Sarajeva, dodaje on, nisu pomogla da Bošnjaci danas budu zastupljeni u institucijama RS u onom broju koji im zakonski pripada.

- Uporedo s ovom viješću dolazi i vijest o neprestanom postavljanju meta na Bošnjake koji su vratili u RS i koji se svaki dan bore da prežive na sopstvenim kućnim pragovima. Takav "tretman" i stvaranje konstantne neizvjesnosti doveli su do toga da su povratnici postali statistička greška - kaže Čavka.

Odnos sarajevske politike prema Bošnjacima povratnicima mora da doživi potpunu promjenu.

- Da je bilo iskrene volje, 20 najuspješnijih sarajevskih firmi danas bi imale poslovnice u Srebrenici, Banjaluci, Prijedoru, Zvorniku, Trebinju... Ako se nešto drastično ne promijeni, Bošnjaci će ostati statistička greška koju će svi ignorisati - rekao je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.