ZAGREB

Plenković se na sastanku založio za "zaustavljanje preglasavanja Hrvata"

Hrvatska podupire pravo hrvatskog naroda u BiH da bira svoje predstavnike, rekao je Plenković

Sastanak Plenkovića, Izetbegovića i Čovića. Goran Stanzl/ Pixsell

Avaz.ba / HRT

28.9.2020

Premijer Andrej Plenković primio je Dragana ČovićaBakira Izetbegovića. S predstavnicima Hrvata i Bošnjaka iz BiH, razgovarao je o ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u susjednoj državi.

- Sastanak je završene u prijateljskom tonu. Mi Hrvatsku i premijera Andreja Plenkovića doživljavamo kao prijatelja BiH posebno na našem euroatlantskom putu, rekao je Čović nakon sastanka.

Dodao je da su razgovarali o situaciji u BiH, lokalnim izborima i neizbježnoj temi - izbornom zakonodavstvu kojeg smo Izetbegović i ja potpisali kroz dva sporazuma kad smo pripremali izbore u Mostaru.

- Nismo imali priliku dotaknuti se svih tema što treba uraditi, ali osnova tog našeg sporazuma je da se hrvatskom narodu, kao i drugim narodima, osigura legitiman izbor njihovih predstavnika na svim razinama vlasti u BiH, rekao je Čović.

Hrvatska podržava pravo hrvatskog naroda u BiH da bira svoje predstavnike, a premijer Plenković i predsjednik Zoran Milanović nedavno su o istoj temi razgovarali i s predstavnikom Srba iz BiH Miloradom Dodikom.

Hrvatska prema BiH vodi aktivnu i angažiranu politiku. Naša zemlja je jedan od jamaca Daytonskog sporazuma, a uz to ima i ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima u BiH.

Uoči večerašnjeg sastanka premijer Plenković se, kako je rekao, založio za zaustavljanje preglasavanja Hrvata u BiH.

- Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti Bosne i Hercegovine, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti. Tu mislim prije svega na izborni zakon koji nažalost, ovakav kakav je, dovodi do dezavuiranja duha i slova Daytonskoga i pariškoga mirovnoga sporazuma čiju ćemo 25. obljetnicu imati praktički za mjesec i pol, odnosno dva, dana. I pozicija naša je vrlo jasna, nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstitutivan narod, zbog malobrojnosti dolaze u situaciju da nemaju svog, u političkom smislu, legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti Bosne i Hercegovine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.