POSJETA ZAGREBU

Izetbegović: Došao sam promijeniti atmosferu u odnosima Bošnjaka i Hrvata

Nisam danas došao trgovati niti se žaliti Plenkoviću, kazao Izetbegović

Bakir Izetbegović. RTL

Fu. M. / Avaz.ba

28.9.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovio je danas u Zagrebu da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u službenu posjetu trebao prvo zvati predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, a tek onda Milorada Dodika.

- Nije nikako bilo dobro i to je nepoštovanje prema Džaferoviću od strane Milanovića, nepoštovanje prema BiH i strukturi i ustavnopravnom poretku. Trebao se prvo sresti s Džaferovićem. Njega preskočiti i ići direktno na Dodika, čije su politike destabilizirajuće, poruke su mu loše, antiintergacijske. Znamo njegov odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u RS-u, dodijelio je prije godinu i po dana odlikovanje generalu Lisici koji je bombardiarao Zadar. Zašto sa takvim čovjekom prije predsjedavajućim Predsjedništva - kazao je za RTL Izetbegović. 


Komentirao je i Milanovićeve riječi da "Komšić parazitira na štetu Hrvata u BiH".

- To je vrlo ružna izjava. Komšić je znao dobiti po 400.000 glasova građana jer je uvijek stajao na pravoj strani. Krivnja Komšićeva je u tome što nije učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, što sada nije sa Prlićem i ostalima u Hagu. Ne treba vrijeđati ljude.


Istakao je i da je HDZ zaustavio formiranje nove federalne Vlade zbog Izbornog zakona.

Tokom današnje posjete zagrebu. Pixsell

- Nama je od strane HDZ zaustavljeno formiranje federalne Vlade već dvije godine. Rekli su, dok ne dobijemo Izborni zakon kako smo mi zainteresirani, nema federalne Vlade. Već godinu dana od strane HDZ-a je zaustavljeno formiranje federalnog suda. Imamo svoje zahtjeve i valja naći kompromis. U prvom redu u Zagreb sam danas došao da promijenimo atmosferu. Da ne tražimo rješenja s Dodikom nego među sobom - kazao je za RTL Izetbegović.

Istakao je i da shvata nezadovoljstva Hrvata, ali da o svim problemima treba razgovarati.

- Već desetljeće tražimo da se riješe neka otvorena pitanja koja su na našu štetu. Naša imovina naših firmi ovdje u Hrvatskoj nikada nije vraćena, troše se ogromni resursi Buškog jezera, grade se Pelješki most, a nije riješen prilaz otvorenom moru BiH i u ovome trenutku to je Trgovska gora. Očekujemo da Hrvatska naprave iskorake - rekao je.

Kazao je i da se u Zagreb nije došao prepirati sa Čovićem.

- Nisam danas došao trgovati niti se žaliti Plenkoviću, niti da se Čović i ja pred njim prepiremo. Došao sam promijeniti atmosferu i paradigmu u međusobnim odnosima Hrvatske i BiH, i Bošnjaka i Hrvata. Svaki puta kada smo to napravili stvari su išle naprijed. Kad god su Hrvati se u BiH dogovorili sa Srbima i općenito na Balkanu, jedino su radikalni srpski nacionalisti profitirali. To je empirijski potvrđeno - rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na odnose sa Zoranom Milanovićem.

- Ja nisam u lošim odnosima s Milanovićem. Ja ću se s njim sresti nakon što on prvo sretne svoje partnere. Nije dobro kad Milanović kaže da je Bosna 'shit country', da Komšić, koji je izabran od strane građana, parazitira. Mi takve izjave ne dajemo. Ja ću se vrlo rado s njim sresti i pokušati da riješavamo takve stvari. Što se tiče Grabar-Kitarović, ona je znala reći da se 4.000 ljudi vratilo u BiH iz sirijskog ratišta, da mi imamo kampove radiklanih islamista što strahovito otežava naš put u EU i NATO savez. To je bilo potpuno o koliziji s proklamiranim hrvatskim politikama da nam pružaju ruku i da nam pomažu na tom putu. Dodavala je dvije nule. Na 40 povratnika kaže 4.000 - rekao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.