POLITIČKI ANALITIČAR

Hadžidedić za "Avaz": U Azerbejdžanu žele pokazati da multietničke zajednice ne mogu funkcionirati

Hadžidedić ističe da se, kada su ovakvi sukobi u pitanju, ne smije zanemariti i dublja globalna politička agenda

Piše: D. H. / Avaz.ba

Zlatko Hadžidedić

Foto: Arhiv


Jučer ujutro započeo je sukob između Azerbejdžana i Armenije. Najmanje 23 osobe poginule su od jučer ujutru, otkako je eskalirao sukob Azerbejdžana i Armenije u vezi sa spornom oblasti Nagorno-Karabah. Obje zemlje proglasile su ratno stanje te pozvale muško stanovništvo na mobilizaciju.

Tim povodom razgovarali smo s vanjskopolitičkim analitičarem Zlatkom Hadžidedićem. Ističe da se, kada su ovakvi sukobi u pitanju, ne smije zanemariti i dublja globalna politička agenda.

- Nije slučajno što se ovakvi sukobi dešavaju u etnički miješanim prostorima. Cilj je pokazati da multietničke zajednice ne mogu funkcionirati, da su one izvorište sukoba te da „miran svijet“ možemo imati tek nakon zaokruživanja nacionalnih teritorija. Pojedine sile radi svojih interesa zloupotrebljavaju nacionalizam manjih naroda, a uvijek postoje lokalni lideri koji se lako na takvo nešto upecaju - ističe Hadžidedić.

Izrazio je bojazan da bi ovakva paradigma o nacionalnom zaokruživanju mogla postati čak i dominantna u svijetu, jer se prema njemu postojeći svjetski poredak ruši i dolazi do radikalne promjene ideološkog narativa.

- Taj princip su neke sile htjele nametnuti i u BiH, ali on je tek djelimično proveden zbog snažnog protivljenja SAD. Međutim, sada je potpuno drugačija situacija i u Sjedinjenim Državama. Samim tim i čitav globalni poredak koji smo imali od Drugog svjetskog rata naovamo se ovih dana raspada, tako da može bilo koja opcija da se pojavi kao dominantna, pa i ta - govori Hadžidedić.

Više o temi

NA KIOSCIMA DILJEM BIH
Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Pompeo stiže na Balkan!
NAKON ŠTO JE NJEMAČKA PREUZELA PREDSJEDAVANJE EU
Merkel će oživiti podršku evropskog puta BiH
NA VRH

Komentari