SARAJEVO

U petak komemoracija Gabrieleu Morenu Lokateliju, Italijanu koji je 1993. ubijen snajperom

Na ulazu u njegovu kuću napisan je citat: "Jača od smrti je ljubav"

Gabriele Moreno Lokateli. Arhiv

Avaz.ba

29.9.2020

Ambasada Italije u Sarajevu održat će komemoraciju mladom mirovnjaku Gabrijeleu Morenu Lokatreliju (Locatelli) ubijenom 3. oktobra 1993. tokom protesta za prestanak borbi u Sarajevu.

Komemoracija će se održati u petak, 2. oktobra u 10 sati na Vrbanja mostu gdje će ambasador Italije u BiH Nikola (Nicola) Minasi položiti vijenac uz spomen ploču.

Podsjetimo, pacifista i član udruženja "Beati Costruttori di Pace" (Blaženi graditelji mira), Gabriele Moreno Lokateli ubijen je u Sarajevu 1993. godine.

Njega su ubili snajperisti s položaja koji su držali pripadnici srpske vojske na Vrbanja mostu, prvoj liniji borbi tokom rata.

Lokateli je ubijen kada je prelazio most sa zastavom mira u rukama, uz prethodnu obavijest da je mirovni agent. Dok je bio na koljenima, metak ga je pogodio u leđa. Odmah je prevezen u francusku bolnicu, operiran je dva puta, ali nije preživio. Uzdišući posljednji put pitao je da li su njegovi drugovi dobro.

Ukopan je na groblju u Canzou 7. oktobra 1993. godine sa zastavom mira. Na ulazu u njegovu kuću napisan je citat: "Jača od smrti je ljubav".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.