MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Naučnici poručili da je genocid u Srebrenici planetarno pitanje i da treba spriječiti njegovo negiranje

Rektor UNSA Rifat Škrijelj je istakao da će poruka konferencije biti da se genocid ne ponovi

Sa Međunarodne naučne konferencije. FENA

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

29.9.2020

U Sarajevu je danas predstavljen sadržaj Međunarodne naučne konferencije "Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995-2020: Uzroci, razmjere i posljedice", čiji su organizatori Sarajevski i Tuzlanski univerzitet.

Naučnici su jedinstveni u stavu da se nikada nikome ne ponovi genocid te da njegovo negiranje mora biti zakonom zabranjeno.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rasim Muratović poručio je da konferencija prilog naučnoj istini o onome što se dešavalo u Srebrenici u julu 1995. godine. 

Kako je kazao, o tome kako se danas živi u Srebrenici govorit će naučnici koji žive u ovom gradu ili su porijeklom iz ovog grada.

Čovječanstvo ima odgovornost prema nečemu što je solidarnost da se posljedice tog genocida preveniraju i otklanjaju kako bi se ljudi koji su se vratili tamo mogli organizovati i živjeti, kako bi se vratili oni koji žele, a ima ih puno te kako bi omogućili da Srebrenica ima demografsko oživljavanje - kazao je profesor Mirko Pejanović dodavši da je genocid u Srebrenici planterano pitanje.

Smatra da ako Srebrenica ne može dobiti novi, poseban politički, administrativni status, onda treba dobiti, kako je kazao, razvojni status. Osim ekonomskog razvoja, pozvao je na to da se u ovom gradu poštuju ljudska prava.

Sa Međunarodne naučne konferencije. FENA

- Srebrenica ne treba biti jednogodišnje mjesto odlaska i obilježavanja, već grad koji ima poseban društveni i razvojni status u ovoj državi. Taj status treba osigurati podrškom Evropske unije i potrebno je spriječiti osporavanje i negaciju genocida - istakao je Pejanović.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj je istakao da će poruka konferencije biti da se genocid ne ponovi. On je pozvao domaće političare i institucije, prije svega parlamente, da osude genocid.

- BiH ne bi trebala imati nijednog pojedinca koji negira genocid. To je prvo da bi bili poštovani pravda i zakon - kazao je Škrijelj.

Profesor Amir Kulaglić, preživjela žrtva genocida u Srebrenici i ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, očekuje u domaćoj i stranoj javnosti revitaliziranje života u ovom gradu. Smatra da se u tom cilju prije svega treba obratiti državnim organima.

Na konferenciji će učestvovati više od 70 osoba iz nekoliko zemalja svijeta među kojima su i Sjedinjene Američke Države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.