VLAŠIĆ

Inovativnim mjerama protiv koronavirusa spasiti zimsku sezonu

Morat ćemo na neki način usmjeriti protok gostiju da bude sa što manje fizičkog dodira, čak imaju prijedlozi za uvođenjem dodatnih redara koji bi goste zamolili da se pridržavaju svih pravila - kaže Miroslav Matošević

Sa sastanka. D. Pucar

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

29.9.2020

Hitno oformiti tim koji će izraditi elaborat i pravilnik koji će definirati sve korake koje bi jedna turistička destinacija poduzeti da bi dobila jedan interni certifikat sigurnosti kojim bi dodatno unaprijedili sigurnost gostiju, zaključak je današnjeg okruglog stola „Vlašić – siguran turizam – zimska sezona 2020/2021“, koji je povodom Svjetskog dana turizma održan na Vlašiću. 

U raspravi su sudjelovali predstavnici privatnog i javnog sektora, a u ime organizatora, Turističke zajednice SBK, direktor Miroslav Matošević kazao je kako je ovo pokušaj da se jednim inovativnim pristupom u uvjetima pandemije koronavirusa odradi solidna zimska sezona.

Protok gostiju

- Morat ćemo na neki način usmjeriti protok gostiju da bude sa što manje fizičkog dodira, čak imaju prijedlozi za uvođenjem dodatnih redara koji bi goste zamolili da se pridržavaju svih pravila koje bismo u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, ministarstvima i privatnicima donijeli pravilnikom. Što je najvažnije, to će biti realne mjere koje se mogu provesti - kazao je Matošević.

Samo će destinacije koje budu pripremljene za zimsku sezonu u smislu mjera protiv koronavirusa agencijama i gostima biti zanimljive, kaže Samer Dolovac, direktor turističke agencije “Santurs” iz Travnika.


Vlašić: Kako spasiti sezonu. Arhiv

- U tom smislu je i ovaj okrugli stol polučio rezultat, odnosno da se ubrzano pripremamo kako bi Vlašić bio sigurna destinacija za zimsku sezonu. Set preporuke i mjera koje donesemo moramo implementirati u kontinuitetu, a javnom sektoru smo dali smjernice koja je njihova uloga. Da razmišljaju, da određena sredstva imaju u glavi kako bi podržali pogotovo firme koje će nositi vertikalni transport, ali i hotelijere i ugostitelje. Kao i to da ne bude masovnog otpuštanja. Ovo je jedan jak signal resornom ministarstvu i Vladi SBK - rekao je Dolovac, te dodao da ranog bookinga neće biti, odnosno da će prodaja aranžmana krenuti tek od kraja studenog ili početka prosinca.

Mjere zaštite

Vlasnici turističkih preduzeća kažu kako i dosad provode brojne mjere zaštite, te da će implentirati sve koje budu donesene pravilnikom.  

Goran Šarić, direktor poduzeća “OZON d. d.” kaže da ovakvih strategija rađenih po dogovoru aktera nedostaje u našem društvu.

- Nama predstoji borba kao i dosad, ali sve što je stvar dogovora, strategije, može pomoći. Dobar dio mjera smo već uveli, a i dalje ćemo u suradnji s HES-om i direktorom Karakašem, koji nam je od velike pomoći. Ipak, vlast nema osjećaja, mora biti svjesna da je vertikalni transport, što mi radimo, neprofitna djelatnost koja dovodi goste na planinu. Oni dolaze zbog skijanja, a u jednoj studiji je dokazano da su čak 62 gospodarske djelatnosti vezane uz zimski turizam. Iako je neprofitabilna, ta djelatnost je javni interes i mi je moramo sačuvati zdravu i tehnički ispravnu da bi i u budućnosti doveli goste na planinu - rekao je Šarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.