BIVŠI MVP BIH

Lagumdžija za "Avaz": Armenija ratuje uz podršku Rusije

Jasna povreda teritorijalnog integriteta Azerbejdžana

Zlatko Lagumdžija. Avaz

Piše: D. Hadžović / Avaz.ba

29.9.2020

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija putem svog Twitter naloga izrazio je podršku Azerbejdžanu po pitanju sukoba oko Nagorno-Karabaha.

- Ignoriranje rezolucije 4 Vijeća sigurnosti UN-a o Nagorno-Karabahu tokom tri desetljeća prijeti regionalnom i globalnom miru. Riječ je o obnovi vjerodostojnosti UN-a, kao i zaustavljanju rata i solidarnosti s narodom Azerbejdžana, tvitovao je Zlatko Lagumdžija.

Tim povodom kontaktirali smo Lagumdžiju, koji je u razgovoru za „Dnevni avaz“ ponudio šire objašnjenje svog tvita i trenutne situacije u Gornjem Karabahu.



Rezolucije UN-a

Lagumdžija tvrdi da se u slučaju posljednjeg sukoba radi prije svega o nepoštivanju rezolucija UN-a o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Azerbejdžana od strane Armenije. Podsjeća na masakr u februaru 1992. u Hodžali, kada su snage Armenije usmrtile 613 državljana Azerbejdžana. 

- Vijeće sigurnosti je tokom 1993., između ostalog i zbog čitavog svijeta koji se pokrenuo zbog Hodžale, usvojilo četiri bitne rezolucije, u kojima se prvenstveno poziva na prekid ratnih neprijateljstav i traži se povlačenje armenske vojske sa, kako se doslovno govori, s okupiranih područja Azerbejdžana, a što je bazirana na poglavlju 7 Povelje Ujedinjenih nacija koja govori o teritorijalnog integritetu i suverenitetu jedne zemlje, navodi Lagumdžija.


Reakcija Predsjedništva

Ovaj primjer, napominje Lagumdžija, slijedile su i ostale međunarodne institucije, poput Generalne skupštine UN-a, ili Vijeća Evrope koje je usvojilo rezolucije 2005. i 2010. u kojima se traži da se armenske snage povuku s teritorija Azerbejdžana koji su privremeno okupirale. Slijedeći primjer Vijeća Evrope je i Parlament BiH usvojio rezoluciju sličnog sadržaja, u kojoj se posebno osuđivao masakr u Hodžali nad nevinim civilima. 

- Ono što je nama bilo važno da niko tada nije bio protiv toga, čak je i SNSD u Parlamentu glasao za to. Danas to vjerovatno ne bi prošlo, ali to govori koliko su i u samoj BiH okolnosti u međuvremenu promijenjene. Ali, s obzirom da je Parlament usvojio tu rezoluciju, smatram bitnim da oglasi i Predsjedništvo BiH i pruži podršku Azerbejdžanu, upravo pridržavajući se te usvojene rezolucije kao zvaničnog dokumenta države, smatra Lagumdžije.


Ruska podrška

 Ipak, Lagumdžija nema nikakvu sumnju kome najviše odgovara ovaj sukob u Azerbejdžanu i tvrdi da iza svega stoji Rusija. 

- Jasno je da Armenija sve ovo što radi, radi uz prešutnu ili suštinsku podršku Moskve. Ono što je ovdje bitno je da se ovdje ne radi samo o jednom malom dijelu teritorije, danas u Azerbejdžanu postoji preko milion raseljenih lica koji još uvijek nisu ni na nebu ni na zemlji, navodi Lagumdžija.


Međunarodni poredak

Lagumdžija upozorava da je danas u Azerbejdžanu na kocki ne samo kredibilitet UN-a nego, subdina kompletnog međunarodnog poretka. 

- Ovdje se radi o zaustavljanju rata i poštivanju teritorijalnog integriteta jedne zemlje u skladu s rezolucijama Savjeta bezbjednosti i rezolucijama Vijeća Evrope čije su članice i Azerbejdžan i Armenija, ovdje se radi o poštivanju međunarodniog prava multilateralnih organizacija poput UN-a, da li će uspjeti iz ovog svega da izađu kao kredibilne institucije, ili ćemo u ući u međunarodnu anarhiju i vakum u kojem postoje dupli standardi. Ako do toga dođe, onda smo se predali, upozorava Lagumdžija.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.