KONFERENCIJA

Borelj i Satler otvorili prvu konferenciju EU i Zapadnog Balkana o medijskoj pismenosti i borbi protiv dezinformacija

U okviru konferencije održane su tri panel diskusije, organizovane online iz tri grada (Brisela, Sarajeva i Banja Luke) o temama koje se tiču medijske pismenosti

Avaz.ba

Sa današnje konferencije

Foto: Agencije


Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozef Borelj (Josep Borrell) i EU ambasador u BiH Johan Satler (Johann Sattler) danas su otvorili prvu konferenciju Evropske unije i Zapadnog Balkana na temu medijske pismenosti i borbe protiv dezinformacija.  

U okviru konferencije održane su tri panel diskusije, organizovane online iz tri grada (Brisela, Sarajeva i Banja Luke) o temama koje se tiču medijske pismenosti, provjere činjenica i dezinformacija sa fokusom na pandemiju u ovoj oblasti.

Laži o medicinskim pitanjima

- Pogrešne informacije i dezinformacije brzo su se proširile Zapadnim Balkanom, Evropskom unijom i cijelim svijetom za vrijeme pandemije. To je bilo opasno za sve nas, prije svega zbog toga što laži o medicinskim pitanjima mogu biti kobne – rekao je Borelj.  

Također je istakao važnost rada organizacija za provjeru činjenica i njihovih partnera u raskrinkavanju dezinformacija na Zapadnom Balkanu.

Konferenciju su zajednički organizovali Evropska unija u saradnji sa Udruženjem iz BiH Zašto ne i Asocijacijom srednjoškolaca u BiH, a u okviru projekta “Ne klikam u prazno” kojeg finansira EU u cilju osnaživanja medijske pismenosti mladih.

Satler je govorio o značaju konferencije čiji je cilj educirati javnost i istaći najbolje prakse u borbi protiv dezinformacija u regiji.

- EU u BiH već par godina sarađuje sa zajednicom fact-checkera u zemlji, koji su u samoj srži globalne borbe protiv dezinformisanja – rekao je Satler.

Istakao je da učinkovite aktivnosti na sprječavanju širenja dezinformacija zahtijevaju učešće ne samo fact-checkera, civilnog društva i nezavisnih medija već i predstavnika vlasti i regulatornih tijela te da se saradnja u toj oblasti treba ojačati u Bosni i Hercegovini.

Govorilo više od 20 stručnjaka

Na konferenciji je govorilo više od 20 stručnjaka u oblasti medijske i informatičke pismenosti, zvaničnika Evropske unije i iz regije, i aktivista, uključujući člana Evropskog parlamenta Tonina Piculu, ministricu odbrane Sjeverne Makedonije Radmilu Šekerinsku, zamjenicu direktora Međunarodne mreže za provjeru činjenica Cristinu Tardaguilu, predsjednika Udruženja “Zašto ne” Darka Brkana, novinarku Mreže za istraživanje kriminala i korupcije Krik iz Srbije Jelenu Vasić, i mnoge druge. 

Predstavnici organizacija koje se bave provjerom činjenica istakli su značaj osnaživanja medijske pismenosti, posebno kod mladih ljudi, kao i daljnji razvoj alata za provjeru online sadržaja i prekogranične saradnje u raskrinkavanju dezinformacija koje mogu imati štetan uticaj na građane i demokratske procese.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na