PREDSJEDNIŠTVO BIH

Džaferović, Dodik i Komšić danas se u Briselu sastaju sa zvaničnicima EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva Milorad Dodik i Željko Komšić jučer su stigli u Birsel, a danas se održava zvanični dio posjete

Sva tri člana Predsjedništva otputovala u središte EU. Arhiv

Piše: G. M. / Avaz.ba

30.9.2020

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je u zvaničnoj posjeti Briselu, gdje će održati niz sastanaka s visokim zvaničnicima Evropske unije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva Milorad Dodik i Željko Komšić jučer su stigli u Birsel, a danas se održava zvanični dio posjete.

Oni će se sastati sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sasolijem (Sassoli), u 12 sati u zgradi Evropskog parlamenta.

Radni ručak sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varheljem (Varhely) održat će se u zgradi Evropske komisije u 13 sati.

Članovi Predsjedništva BiH susrest će se i sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Žozefom Boreljom (Josep Borrell) u 15.15 sati.

Komšić je jučer, pred polazak na put, rekao da očekuje da će im čelnici EU kazati da je BiH napravila neke pomake, ali da se treba ubrzati.

Predsjedavajući Džaferović izrazio je nadu, uoči posjete Briselu, da će se intenzivirati put BiH ka Evropskoj uniji, posebno jer je urađeno nekoliko stvari od 14 prioriteta definiranih u Mišljenju Evropske komisije.

Napomenuo je da postoji i plan kako pristupiti rješenju ostalih prioriteta i o tome će, kaže, obavijestiti funkcionere u Briselu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.