SARAJEVO

Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Na dnevnom redu prijedlozi reformskih zakona

Dopuna Zakona o Komisiji za vrijednosne papire važna je jer se njenom provedbom namjerava odblokirati rad ove Komisije, koja ne funkcionira od 30. oktobra prošle godine

E. H. / Avaz.ba

Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Foto: Arhiv


Putem online platforme "Cisco Webex" počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a na dnevnom redu su prijedlozi više reformskih zakona

Parlamentarci bi na današnjoj sjednici trebali po hitnom postupku usvojiti izmjene i dopune Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o unutrašnjem platnom prometu, te dopune Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

Naime, izmjene i dopune Zakona o zaštiti korisnika financijskih usluga trebale bi se donijeti kako bi se poboljšalo unutrašnje tržište bankovnih usluga, te zbog jačanja tržišnog natjecanja u sektoru bankovnih usluga stanovništvu. 

Dopuna Zakona o Komisiji za vrijednosne papire važna je jer se njenom provedbom namjerava odblokirati rad ove Komisije, koja ne funkcionira od 30. oktobra prošle godine. Naime, dužnost obnašaju samo dva člana inače petočlane Komisije.  Zato je Vlada Federacije BiH predložila da "izuzetno, u slučaju nemogućnosti imenovanja članova Komisije i njenog nefunkcioniranja na duže razdoblje, predsjednik Federacije BiH, uz suglasnost oba potpredsjednika, imenuje i razrješava privremene članove Komisije, i to na najviše 12 mjeseci, s tim da oni ne mogu biti ponovo imenovani". 

  • Sjednica se održava putem online platforme "Cisco Webex"

    Sjednica se održava putem online platforme "Cisco Webex"

    Foto: Arhiv


Osim navedenih tačaka, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma nalaze se i izmjene i dopune Zakona o fiskalnim sistemima jer je potrebno unaprijediti sistem fiskalizacije. Neophodno je da postoji sveobuhvatan način evidentiranja prometa i omogućavanja slanja podataka o svakom pojedinačno ostvarenom prometu prema Poreznoj upravi u skladu s tehnološkim razvojem povećane brzine prijenosa podataka i uvođenja 4G mreže u BiH. Novo je to što bi putem fiskalnih uređaja trebao biti evidentiran promet na koji se ispostavljaju PDV fakture (plaćanje i oslobađanja) pri čemu je uspostavljena izravna veza ovog sa Zakonom o PDV-u.

Također, poslanici će razmatrati predložne zakone o registru finansijskih izvještaja i zakona o računovodstvu i reviziji, kao i izmjenu Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.

Planirano je i izvjašnjavanje o Nacrtu Regulacionog plana historijskog gradskog područja Blagaj za period od deset godina od dana usvajanja, izvještaju o izvršenju budžeta FBiH za prošlu godinu, kvartalnim izvještajima o dugu za 2019. i 2020. godinu i izvještajima o zaduženju Federacije.  

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na