NEZADOVOLJSTVA

U Foči sutra mirni protest protiv gradnje minihidroelektrana

Predstavnici UG "Bjelava" će predložiti da Skupština Općine Foča usvoji Deklaraciju: Općina protiv izgradnje malih hidroelektrana

S jednog od ranijih protesta. Arhiv

Avaz.ba / Fena

30.9.2020

Građani Foče će sutra prisustvovati sjednici Skupštine Općine Foča na kojoj će dobiti priliku da iskažu svoju zabrinutost povodom gradnje mini hidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala Bjelava i Velika Bjelava i planirane izgradnje minihidroelektrana na rijekama općine Foča, saopćeno je iz Udruženja građana "Bjelava" iz Foče.


Nezadovoljni građani Foče će na mirnom protestu s početkom u 9 sati i svojim performansima prije i za vrijeme trajanja sjednice ukazati na sve nepravilnosti i propuste u slučaju izgradnje minihidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava.


Građani Foče u svom obraćanju pred Skupštinom Općine Foča žele da iskažu nezadovoljstvo i radovima na izgradnji minihidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava koji se izvode bez potrebne dokumentacije, a koja bez obzira na neregularnosti, nisu ni u jednom trenutku zaustavljena, poručili su iz Udruženja građana "Bjelava".


Iz tog udruženja ističu da "prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav 3 javnog poziva u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Općine Foča, odnosno preduzeća "Izvor" a.d. Foča".


- U navedenom mišljenju je jasno iskazana primjedba na gradnju planiranih mHE zbog ugroženosti gradskog vodovoda, a investitor nije dostavio studiju sa uvažavanjem svih uslova iz tog mišljenja, navodi se u saopćenju.


Predstavnici UG "Bjelava" će predložiti da Skupština Općine Foča usvoji Deklaraciju: Općina protiv izgradnje malih hidroelektrana. Tekst Deklaracije je u skladu sa Arhuskom konvencijom usvojenom 25. juna 1998. godine i Deklaracijom o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana koja je usvojena 28. septembra 2019., kao i odlukama o moratorijumu na gradnju mHE koje usvajaju općine u našoj blizini, poručili su iz Udruženja građana "Bjelava" Foča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.