OBILJEŽAVANJE 5. APRILA

Skaka: Za 'Dan opsade Sarajeva 1992.-1995' pozvat ćemo i predstavnike Haškog tribunala

Planirano je i polaganje cvijeća na ključnim lokacijama stradanja civila u Sarajevu

Avaz.ba / Fena

30.9.2020

Skaka: Ukoliko i dalje bude aktualna epidemija, onda će to biti putem online platforme. Arhiv

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je na sjednici dalo saglasnost na Program aktivnosti za „Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995.“ za 2021.godinu.


Gradsko vijeće Sarajeva je ranije utvrdilo da je 5. april dan kojim se obilježava početak opsade grada Sarajeva.


Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka je u izjavi za medije kazao da se Programom na prigodan i dostojanstven način obilježava najduža opsada jednog glavnog grada u savremenoj historiji ratovanja, kao i patnja, hrabrost i herojski otpor stanovnika i branioca Sarajeva u opsadi, te odaje pošta građanima Sarajeva ubijenim tokom opsade grada.


U izradi Programa aktivnosti za „Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995.“ konsultovan je i Savjet gradonačelnika za Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (Informativni centar o MKSJ Sarajevo).


Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je podsjetio da je Program pripremljen i 2020.godine, kada je planirana konferencija, naučni skup o temi „Opsada Sarajeva kroz presude MKJS".


- Planirali smo da ove godine pozovemo sve predstavnike Haškog tribunala: tužitelje, sudije, pravne eksperte koji su radili na predmetima pred Tribunalom, i svi su potvrdili svoj dolazak, ali zbog pandemije koronavirusa to je odgođeno. Pokušat ćemo takvu konfenciju organizirati 5. aprila 2021.godine, ukoliko i dalje bude aktualna epidemija koronavirusa, onda će to biti putem online platforme - zaključio je Skaka.


Planirano je i polaganje cvijeća na ključnim lokacijama stradanja civila u Sarajevu.


Za potrebe realizacije Programa potrebno je u Budžetu Grada Sarajeva za 2021. godinu planirati minimalno 30.000 KM. Grad će tražiti i dodatnu finansijsku podršku općina u sastavu Grada i ostalih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.