REAKCIJE

Klub za evropske integracije: Implementirati Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima

U izvještaju Stejt Departmenta o trgovini ljudima za 2019. godinu o stanju u BiH, između ostaloga, navedeno je da vlasti BiH ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima

Zastupnici i zastupnice Parlamentarne skupštine BiH, okupljeni oko Kluba za evropske integracije i sigurnost. Avaz

Avaz.ba

30.9.2020

Zastupnici i zastupnice Parlamentarne skupštine BiH, okupljeni oko Kluba za evropske integracije i sigurnost koji djeluje uz podršku Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), u reakciji na izjavu ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona (Eric), izrazili su snažnu zabrinutost povodom propusta Bosne i Hercegovine u implementaciji Strategije BiH za borbu protiv trgovine ljudima

- Još jednom ističemo važnost hitnog djelovanja i poduzimanja mjera nadležnih organa i institucija u BiH kako bi implementirali Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i usvojeni Akcijski plan, i time ispunile preporuke iz izvještaja Stejt Departmenta (TIP) koje bi sprječile da BiH padne na nivo tri nadzorne liste, što bi za posljedicu imalo ukidanje pomoći Vlade SAD Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju Kluba za evropske integracije i sigurnost PSBiH.

Dodaje se da je u izvještaju Stejt Departmenta o trgovini ljudima za 2019. godinu o stanju u BiH, između ostaloga, navedeno da vlasti BiH ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima.

- Ukidanje nehumanitarne, netrgovinske pomoći Vlade SAD u Bosni i Hercegovini, uključujući i pomoć USAID-a u BiH, imalo bi katastofalne posljedice za našu zemlju - stoji u saopćenju.


Zastupnici i zastupnice Parlamentarne skupštine BiH, okupljeni oko Kluba za evropske integracije i sigurnost. Avaz

Članovi Kluba pozivaju sve nadležne organe u BiH da poduzmu sve korake iz svojih nadležnosti kako bi se energičnije provodile istrage, krivično gonili i osudili počinitelji djela trgovine ljudima izričući kazne koje odgovaraju težini ovog krivičnog dijela.

Napominju da BiH mora izraditi politike, uspostaviti adekvatnu saradnju s nevladinim sektorom i osigurati finansijska sredstva za pomoć žrtvama trgovine ljudima. Očekuju efikasniji rad Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i bolju kordinaciju među svim relevantnim akterima na državnom i nižim nivoima kako bi se suštinski unaprijedila borba protiv trgovine ljudima i ispunile međunarodne obaveze.

U saopćenju je navedeno da će u narednom periodu Klub za evropske integracije poduzeti niz parlamentarnih inicijativa koje će za cilj imati stavljanje ove problematike u fokus djelovanja Parlamenta BiH.

Klub za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBiH čine zastupnici: Saša Magazinović, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Aida Baručija, Edita Đapo, Dženan Đonlagić, Lazar Prodanović, Mirjana Marinković-Lepić i Branislav Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.