TEŠKE RIJEČI

Milanovića uvrijedila usporedba s Trampom: "On je huškač i upropastio je položaj SAD-a u svijetu"

Milanović je rekao kako ‘smatra uvredom‘ novinarsku usporedbu njegovog retoričkog stila s Trumpovi

Zoran Milanović. Arhiv

Avaz.ba / Hina

30.9.2020

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uvrijedio se u srijedu na usporedbu svoje retorike s onom američkog predsjednika i kazao da Donald Tramp (Trump) potiče na mržnju te da je upropastio položaj SAD-u svijetu.  

- Bez Sjedinjenih Država ovaj svijet nije isti i to u lošem smislu. Donald Tramp to je sve upropastio. Potiče na mržnju, huška i to je to. To nećete čuti od hrvatskog premijera niti ministra vanjskih poslova, ali to se mora reći, rekao je hrvatski predsjednik na berbi grožđa na Plješivici na kojem su učestvovali strani ambasador u Hrvatskoj, a među njima i američki Robert Kohorst kojeg je imenovao Tramp.

Milanović je rekao kako "smatra uvredom" novinarsku usporedbu njegovog retoričkog stila s Trumpovim.

- Niti vrijeđam manjine, niti podržavam bijele supremaciste. Što je tu slično, kazao je hrvatski predsjednik.

- Ja znam gdje pripadam i za koje se vrijednosti zalažem, a taj je stil puno sličniji stilu Džoa Bajdena (Joea Bidena) kojeg sam upoznao i s njim lično razgovara, dodao je Milanović, koji je u noći na srijedu pratio prvu debatu dvojice kandidata na američkim predsjedničkim izborima.

Milanović smatra da Bajden kao "najsiromašniji senator" ima "radnički i katolički gard da se postavi na nasilnike svake vrste".

Hrvatski predsjednik ove je američke izbore prozvao najvažnijim događajem na svijetu u zadnjih dvadeset godina, od terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Kazao je i kako je Džo Bajden 'za glavu' iznad američkog državnog sekretara Majka Pompea koji u petak stiže u Dubrovnik.

- Američki državni sekretar nema vremena doći u Zagreb. Mene tamo niko nije zvao i iskreno bolje da me nije, komentirao je Milanović dolazak američkog šefa diplomacije.

Dometnuo je da SAD pokazuje interes za Hrvatsku "dva dana prije izbora".

- Neko će reći pazi što pričaš kao hrvatski predsjednik, zamjerit će nam. Ali jedino tako ide, rekao je Milanović.

Ambasadori Švedske, Izraela, SAD-a i Francuske, država koje su Hrvatskoj ponudile svoje borbene avione, iskoristili su berbu da bi naglasili prednost svojih letjelica.

Američki ambasador je pritom nosio masku za zaštitu od koronavirusa i značku sa zrakoplovom F-16.

Milanović je ponovio da bi američka ponuda trebala biti prioritet, no ovaj put dodao da je "to pod pretpostavkom da u Americi ostanu vjerni osnovnim vrijednostima te države" koja ipak nije savršena jer je "nastala na radu, kuluku i crnčenju tamnoputih ljudi" i na "rasističkim i segregacionističkim" spomenicima podignutim krajem 19. stoljeća da Afroamerikance posjete da su roblje.

- To su bolesne stvari u Americi i tvrdim da je takva Amerika deset puta lošije mjesto za život od Europe", smatra Milanović i dodaje kako je SAD "zemlja za bogate", a oni koji to nisu žive od 'prvog do prvog'.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.