SARAJEVO

Alikadić i Turković razgovarali o rješavanju statusa institucija kulture od državnog značaja

Bisera Turković je najavila da će u okviru svojih nadležnosti delegirati ovu temu na jednu od narednih sjednica kolegija Vijeća ministara BiH

Sa današnjeg sastanka. Ministarstvo kulture i sporta KS

Avaz.ba

30.9.2020

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić održao je danas sastanak sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković. 

Alikadić i Turković razgovarali su o statusu institucija kulture od državnog značaja koje svoje sjedište imaju na području Kantona Sarajevo.

Vlada KS uputila je ranije Vijeću ministara BiH zahtjev za prenos prava osnivanja i imenovanja upravljačkih struktura sa državnog na kantonalni nivo, te je ovaj zahtjev proslijeđen Ministarstvu civilnih poslova BiH, a koje se o njemu, sve do danas, nije očitovalo.


Kenan Alikadić i Bisera Turković. Ministarstvo kulture i sporta KS

U međuvremenu, pribavljena su ranije izdata pozitivna mišljenja državnog Pravobranilaštva, ali i drugih nadležnih organa.

Kako je pojasnio Alikadić, brzim očitovanjem o zahtjevu Vlade KS bila bi otklonjena posljednja prepreka na putu ka sistemskom rješavanju problema finansiranja institucija kulture od državnog značaja.

Turković je najavila da će u okviru svojih nadležnosti delegirati ovu temu na jednu od narednih sjednica kolegija Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.