POSLJEDICE KORONAVIRUSA

Pad BDP-a u drugom kvartalu u FBiH 9,7 posto, a u RS-u 6,9, ali neki sektori su rasli

Po projekcijama mnogih međunarodnih organizacija, u ovoj godini se očekuje pad BDP od pet posto

Pad bh. ekonomije. Ilustracija

Avaz.ba

30.9.2020

Prema prvim procjenama iz Federalnog zavoda za statistiku značajniji realni rast bruto dodate vrijednosti od 6,3 posto zabilježen je u građevinarstvu, a u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu rast od 2,4 posto. 

Značajniji realni pad bruto dodate vrijednosti zabilježen je u trgovini na veliko i na malo, popravci motornih vozila i motocikala, prevozu i skladištenju, pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane od 25,3 posto, a u umjetnosti, zabavi i rekreaciji, te ostaloj uslužnoj djelatnosti od 12,6 posto.

U vađenju ruda i kamena, prerađivačkoj industriji, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, snabdijevanju vodom, uklanjanju otpadnih voda, upravljanju otpadom te djelatnosti sanacije okoline, zabilježen je pad bruto dodate vrijednosti od 12,3 posto, od čega u prerađivačkoj industriji 13,5 posto.

Realni pad bruto društvenog proizvoda Republike Srpske u drugom tromjesečju ove godine je 6,9 posto.

Podaci se odnose na april, maj i juni, a riječ je u periodu kada je u RS-u bilo vanredno stanje i kada je dva i po mjeseca bio policijski sat. U tom periodu su na snazi bila i brojna ograničenja u radu privrednih i poslovnih subjekata, dok je nekim djelatnostima u potpunosti bio zabranjen rad zbog suzbijanja širenja novog virusa korona.

Najveći pad zabilježen je u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije, i to za 25,2 posto, zatim u prerađivačkoj industriji 15,6 posto i u trgovini 15 posto.

Blagi rast zabilježen je u poslovanju nekretninama, građevinarstvu i u oblasti informacija i komunikacija.

Bruto domaći proizvod RS-a u drugom kvartalu ove godine je iznosio nešto više od 2,4 milijarde KM.

Po projekcijama mnogih međunarodnih organizacija, u ovoj godini se očekuje pad BDP od pet posto. Sa tim prognozama je saglasan i predsjednik Fiskalnog savjeta RS Milenko Krajišnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.