SARAJEVO

Radovi se privode kraju, najkasnije do sredine decembra prvi pacijenti u Izolatoriju Opće bolnice

Planirano je da se Izolatorij nalazi na površini od 961 metar kvadratni

Projekat će biti realiziran uz pomoć UNDP-a. Anadolija

Avaz.ba / Anadolija

1.10.2020

U objektu bivše Garnizonske ambulante u krugu Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" već sredinom decembra bi mogli biti smješteni pacijenti pozitivni na novu vrstu koronavirusa, od čijih posljedica je u svijetu preminulo više od milion ljudi.

Odobren je novac, idejni projekat, a završeni su i pripremni radovi na formiranju Izolatorija za smještaj i liječenje oboljelih od COVID-19. Sada treba da se urade završni radovi.

Prva faza, tačnije uređenje prizemlja objekta bivše Garnizonske ambulante, predviđa čišćenje objekta, te izvođenje građevinsko-molerskih, instalaterskih i drugih radova koji su preduslov i koji će prethoditi narednoj fazi, a to je opremanje izolatorija neophodnom medicinskom opremom.

Planirano je da se Izolatorij nalazi na površini od 961 metar kvadratni. Projekat će biti realizovan uz pomoć UNDP-a, a medicinski nadzor u ime Opće bolnice vodi infektolog prim. dr. Ednan Drljević.

- Ovo nije klasični izolatorij. Izola znači ostrvo. To je sistem koji se primjenjivao u vrijeme kada je bila guba pa su te bolesnike, jer su im otpadale ruke i noge, smještali su na neko ostrvo. Ali tu nije bilo nikakve njege, pažnje. Kod nas se inače ti pojmovi pogrešno upotrebljavaju, tako da taj pojam izolatorij u klasičnom smislu zaista više nije upotrebljiv ali morali smo iz tehničkih rauloga da zadržimo taj naziv - rekao je Drljević u razgovoru za Anadoliju.

Drljević: Predviđeno je da prva faza bude kompletno završena i da pacijenti uđu u taj objekat najkasnije do 15. decembra. Anadolija

- Predviđeno je da prva faza bude kompletno završena i da pacijenti uđu u taj objekat od kraja novembra, odnosno najkasnije do 15. decembra. Ukoliko nas bude pratila građevinska struka, UNDP i svi drugi koji su zaduženi za to, nadam se da ćemo ispoštovati taj rok - istakao je Drljević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.