LOKALNI IZBORI

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" do sada zabilježili 238 izbornih nepravilnosti

Najviše slučajeva odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj općini/gradu u Bosni i Hercegovini

Brojni primjeri kršenja zakona. Ilustracija

Avaz.ba

1.10.2020

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' koja, zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa, posmatra predizborni period u BiH, na današnjoj pres- konferenciji u Banjoj Luci prezentirala je nalaze dugoročnog posmatranja u prve tri sedmice izvještavanja izbornih posmatrača/ica.

Stotinu dugoročnih posmatrača/ica Koalicije „Pod lupom“ je zabilježilo 238 slučajeva izbornih nepravilnosti, od čega se 81 slučaj odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj općini/gradu u Bosni i Hercegovini.

Zloupotreba javnih resursa

- Prema Izbornom zakonu BiH zabranjen je bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja u vremenu od datuma raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje. Ovakav vid preuranjene kampanje predstavlja evidentno kršenje odredbi Izbornog zakona BiH - rekao je izborni analitičar Koalicije „Pod lupom“ Srđan Ostojić.

Sljedeća najučestalija izborna nepravilnost odnosi se na zloupotrebu javnih resursa i zloupotrebu funkcija, najčešće kroz intenziviranje javnih radova i učešće javnih službenika u kampanji političkih subjekata. Ukupno su zabilježena 54 slučaja ove nepravilnosti.

Po broju zabilježenih slučajeva slijedi - 19 slučajeva pristrasnog medijskog izvještavanja, 13 slučajeva pritiska na medije ili NVO-e, te po 11 slučajeva zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte i raspirivanja etničke, vjerske ili rasne netrpeljivosti. Posebno zabrinjava 10 zabilježenih slučajeva pritiska na birače i kupovine glasova, saopćeno je iz Koalicije „Pod lupom“.

Ostali slučajevi zabilježenih izbornih nepravilnosti odnose se na: neažurnost biračkog spiska u osam općina, pet slučajeva nezakonite trgovine biračkim mjestima u biračkim odborima, veće prijave ili odjave birača u dvije općine, te 24 slučaja drugih vrsta nepravilnosti.

Dugoročni posmatrači/ce Koalicije, osim što posmatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija, prate i aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova. Zabrinjava podatak da čak 62 lokalne izborne komisije ne održavaju redovne sedmične sjednice, navode iz ove koalicije.

Ne poštuju odredbe zakona

- Prema izvještajima posmatrača, četiri lokalne izborne komisije nisu održale nijednu sjednicu u periodu posmatranja, a to su Istočno Novo Sarajevo, Novi Grad, Pale (FBiH) i Stari grad Sarajevo - izjavio je projekt-menadžer Koalicije „Pod lupom“ Dario Jovanović.

Četiri lokalne izborne komisije još uvijek rade u nepotpunom sastavu, nemaju sve članove, a to su Goražde, Teslić, Kupres RS i Petrovac. U pet lokalnih izbornih komisija navode da nemaju adekvatne uslove za rad, a to su Bihać, Bosansko Grahovo, Istočno Novo Sarajevo, Sanski Most i Višegrad.

Iako je to obaveza propisana od CIK-a BiH, usvojen poslovnik o radu nema jedna izborna komisija (Vitez). Deset lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe zakona koji se odnose na ravnopravnost spolova i to podjednako, pet na štetu žena i pet na štetu muškaraca.

Rokovi predviđeni izbornim kalendarom CIK-a u najvećoj mjeri se poštuju od lokalnih izbornih komisija. Zabilježen je samo jedan slučaj u općini Ravno da izvod iz Centralnog biračkog spiska nije bio javno dostupan građanima na vrijeme.

U izvještajnom periodu uloženo je ukupno sedam prigovora političkih subjekata lokalnim izbornim komisijama, a koji se odnose na trgovinu mjestima u biračkim odborima, stranačku pristrasnost lokalnih izbornih komisija i zloupotrebu ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte.

Zaštititi glasove birača

Trenutne aktivnosti Koalicije „Pod lupom“ provode se kroz STEP projekat kojeg finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Projekat STEP jača ulogu i kapacitete civilnog društva i građana BiH da efikasno podrže procese demokratizacije doprinoseći slobodnim i poštenim izborima u BiH. U sklopu misije građanskog, nestranačkog posmatranja Lokalnih izbora 2020. godine Koalicija „Pod lupom“ na izborni dan planira angažman 3.000 nestranačkih, građanskih posmatrača izbornog dana na biračkim mjestima širom BiH, navodi se u saopćenju.

- Cilj Koalicije 'Pod lupom' su slobodni i pošteni izbori kao i zaštita glasova građana birača. Nas ne zanimaju rezultati izbora – zanima nas da ti rezultati budu stvarni odraz izborne volje građana i na tome predano radimo šest godina“ – izjavio je član Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ Ilija Trninić.

Iz Koalicije „Pod lupom“ apeluju da ovi lokalni izbori proteknu u demokratskoj atmosferi, mirno i dostojanstveno, te pozivaju građane da izađu i ostvare svoje pravo glasa. Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ će dati sve što je u njihovoj moći da im to pravo niko ne naruši.

Podsjećaju građane i građanke Bosne i Hercegovine da se mogu prijaviti za posmatrače/ice izbornog dana na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org, te da prijave uočene izborne nepravilnosti putem navedenih kontakata.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.