PANDEMIJA

Epidemiologinja Zarema Obradović upozorava da će broj zaraženih koronom dolaskom zime još više rasti

Kada se pojavi sezonska gripa, bit će više problema

Maska se mora nositi pravilno, preko usta i nosa. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

1.10.2020

Situacija u BiH ne može se posmatrati izolirano, već se mora posmatrati u kontekstu situacije u regionu, pa i u cijeloj Evropi, kaže epidemiologinja prof. dr. Zarema Obradović. Od svih zemalja regiona jedino Srbija trenutno prikazuje nešto manje brojeve novozaraženih.

Zatvoren prostor

- Možda je to i istina, ali je i njihov epidemiolog Predrag Kon kazao da neki podaci koje su objavili nisu bili tačni. Tako nekada neke podatke moramo uzeti i s rezervom. Ove brojke su za nas, epidemiologe, očekivane, bez obzira na to koliko ni mi to ne volimo reći. Nažalost, dolaskom hladnijih dana, češćim boravkom u zatvorenom prostoru, povećavanjem broja drugih respiratornih infekcija, doći će i do povećavanja broja oboljelih od infekcije COVID-19. To je istina na koju se svi moramo naviknuti - kazala je Obradović.

Upozorila je da sve mjere koje su na snazi trebamo shvatiti još ozbiljnije. Sezonska gripa sigurno će doći, ali je teško predvidjeti u kakvoj formi.

Obradović: Moramo se uozbiljiti. Arhiv

- Kada se pojavi, onda će biti veliki problem diferencijalne dijagnostike, razlikovanja, radi li se o respiratornim virusima koji uzrokuju blaga oboljenja koja mi nazivamo prehladom, a to je ogroman broj virusa, ili se radi o gripi, unutar koje može biti još raznih tipova, od ptičije, svinjske... Ne znamo šta će biti u cirkulaciji. A onda još može biti i COVID-19. Potpuno očekivano će se javljati različita bakterijska oboljenja dišnih organa.

Ne znači, ako imate gripu, da ćete dobiti i COVID, ali svako od ovih oboljenja obara imunitet. A kada imunitet padne, iz bilo kojeg razloga, lakše se dobije bilo koje drugo oboljenje. Svako respiratorno oboljenje olakšava put da nastane još neko, ukoliko se nalazimo u kontaktu izvora zaraze - pojašnjava Obradović.

Nošenje maske

Ističe da ćemo se sada svi više plašiti jedni drugih.  

- Ako se nosi maska, to mora biti pravilno, preko usta i nosa. Plastični viziri nemaju nikakvu zaštitnu ulogu. Uz njih lakše dišete, ali se lakše možete i zaraziti. Često smo imali situacije da ljudi sakriju da su pozitivni ili da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Svako mora zaštititi i ljude oko sebe - zaključuje Obradović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.