SPEKTAKULARNA GRAĐEVINA

Objekt kojim se već 12 godina ponose Bosanci i Hercegovci: "Avaz Twist Tower" rame uz rame sa svjetskim atrakcijama

Avangardni neboder privlači pažnju turista, a vidljiv je iz skoro svih dijelova Sarajeva

"Avaz Twist Tower". M. Kadrić

Piše: N. Ajnadžić

3.10.2020

Ne morate napustiti Evropu da uživate u pogledu na spiralni neboder. Iznad Sarajeva se uzdiže “Avaz Twist Tower”, čija je fasada spiralna 2,8 stepeni po svakom spratu te se ukupno okreće za 90 stepeni cijelom svojom visinom. Na adresi tornja nalazi se redakcija bh. dnevnih novina “Dnevni avaz”, a u ovom tornju se nalaze i sjedišta nekoliko internacionalnih kompanija, čiji uposlenici uživaju u pogledu s najviše zgrade na Balkanu.  

Ovo je svojevremeno pisao austrijski list “Der Standard”, koji je spektakularni “Avaz Twist Tower” uvrstio među najljepše spiralne građevine na svijetu.

Već 12 godina glavni grad Bosne i Hercegovine krasi “Avaz Twist Tower”, avangardni objekt koji privlači pažnju svih turista, domaćih i stranih, a kojim se Sarajlije ponose.

quote
<p>“Avaz Twist Tower” je treći objekt kojim je u šest godina kompanija “Avaz” uljepšala Sarajevo.&nbsp;</p>

Najbrži lift

Visina od 175 metara s antenom, bez nje 143 metra, čini ovaj objekt najvišim u regionu, a izgrađen je za rekordne nepune tri godine. Pogled s vidikovca na Sarajevo ostavlja bez daha, zbog čega ne čudi odluka mnogih muškaraca da upravo tu svojoj ljepšoj polovini postave ono krucijalno pitanje. Zabilježene su brojne zaruke, ali i druga iznenađenja na najvišoj zgradi. Do vidikovca se stiže jednim od najbržih liftova u Evropi, koji se uspinje brzinom od čak pet metara u sekundi.

Spektakularni “Avaz Twist Tower” je arhitektonsko remek-djelo Faruka Kapidžića te građevinski poduhvat više od 200 građevinskih i drugih kompanija iz BiH i nekoliko hiljada radnika.

Raspolaže sa 32.000 kvadratnih metara, a otvoren je u maju 2009. godine. Utemeljen na 30 metara ispod površine zemlje, “Avaz Twist Tower” ili “Avazov toranj”, kako ga još zovu, nosi 23.000 kubnih metara betona i tri miliona kilograma željeza. Unutar tornja instalirano je više od 10.000 sijaličnih mjesta. Fasada je montirana od više od 200.000 različitih dijelova, nevidljivih od atraktivnog stakla.

Izgradnja ovakvog prelijepog tornja u srcu Sarajeva odraz je ustrajnog napora da se mijenja slika glavnog grada BiH te da bude primjer i putokaz i drugim investitorima. Istovremeno, bh. arhitekti, statičari, odnosno konstruktori, kao i neposredni izvođači, na “Avaz Twist Toweru” su pokazali da nimalo ne zaostaju za kolegama čiji se rezultati mogu vidjeti u Njujorku, Singapuru, Kuala Lumpuru, Dubaiju…

Visina od 175 metara s antenom, bez nje 143 metra, čini ovaj objekt najvišim u regionu - Avaz
Spektakularni “Avaz Twist Tower” je arhitektonsko remek-djelo Faruka Kapidžića - Avaz
Već 12 godina krasi glavni grad Bosne i Hercegovine - Avaz
Prelijepo toranj u srcu Sarajeva - Avaz
Iznad Sarajeva se uzdiže “Avaz Twist Tower” - Avaz

Prestižna nagrada

Kao takav, on je, uz Baščaršiju, postao nezaobilazni detalj na turističkoj karti Sarajeva i cijele BiH. A vidljiv je iz skoro svakog dijela grada.

Ovaj avangardni objekt uvršten je među deset najljepših građevina na svijetu, prema izboru specijalne komisije kompanije “Schuco”, najvećeg svjetskog proizvođača staklenih i aluminijskih fasada. Za tu prestižnu nagradu apliciralo je više od 140 objekata iz 70 zemalja.

quote
<p>Više od milion ljudi posjetilo je vidikovac na vrhu najviše zgrade na zapadnom Balkanu</p>

Osim austrijskog “Der Standarda”, o njemu su pisali brojni mediji i često se nalazi rame uz rame sa svjetski poznatim građevinama. Švedski portal “SvD Naringsliv” (www.svd.se) svojevremeno je birao 13 najljepših tornjeva na svijetu, a među njima je svoje mjesto našao i “Avaz Twist Tower”.

- Ovaj toranj dosta liči na one s Bliskog istoka. No, “Avaz Twist Tower” se ističe po tome što se nalazi u Bosni i Hercegovini. U glavnom gradu Sarajevu ovaj toranj je visok 175 metara i u njemu se nalazi redakcija „Dnevnog avaza“, bosanskog medija. “Avaz Twist Tower” je u više navrata bio hvaljen zbog estetike - pisalo je uz fotografiju “Avazovog tornja”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.