ISPORUKA U NOVEMBRU

Musa: U FBiH planirana nabavka 50.000 doza vakcine protiv gripe, efikasne mjere kao i za koronu

Čak 70 posto više vakcina protiv gripe nabavljeno je ove godine iako je vakcinacija na dobrovoljnoj bazi

A. J. / Avaz.ba
  • Musa: Javne nabavke decentralizirane

    Musa: Javne nabavke decentralizirane

    Foto: Screenshot


Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa potvrdio je danas da je planirana nabavka oko 50.000 doza vakcine protiv gripe u Federaciji BiH.

- To je ono što ide preko javne nabavke koja je u FBiH decentralizirana. Zavod za javno zdravstvo FBiH ide s programom cijepljenja prije svega zdravstvenih radnika, naručeno je dodatnih 10.000 doza. Prepoznate su ciljne skupine, to su osobe starije od 65, hronični bolesnici u smislu medicinskih indikacija i u smislu epidemioloških indikacija zdravstveni radnici koji rade s pacijentima kod kojih postoji visok rizik od razvoja kliničkih oblika bolesti - rekao je Musa.

Kazao je da su u kontaktu s dobavljačima i očekuju da će isporuka vakcine protiv gripe biti u novembru.

Pojasnio je da su preventivne mjere protiv korone efikasne i protiv gripe što su pokazali podaci s južne hemisfere gdje je zabilježena izuzetno niska aktivnost gripe.

Kako je pojašnjeno na današnjoj pres-konferenciji Kriznog štaba FBiH, čak 70 posto više vakcina protiv gripe nabavljeno je ove godine iako je vakcinacija na dobrovoljnoj bazi.

Istaknuto je da bi FBiH trebao biti dostavljen određeni broj testova kojima će se moći precizno utvrditi da li je riječ o gripi ili koronavirusu u određenom slučaju.

Više o temi Sanjin Musa

NA VRH

Podijeli članak na