PLAN EKONOMSKOG OPORAVKA

Ministrica Turković učestvovala je na videokonferenciji s komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem

U fokusu će biti i mladi, razvijanje inovativnosti, vještina, ekonomije bazirane na znanju i istraživanju

N. Aj. / Avaz.ba

Turković: Učestvovala na videokonferenciji

Foto: Arhiv


Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković, 1. oktobra 2020. godine, učestvovala je na videokonferenciji sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varheljijem (Varhelyi), na kojem se razgovaralo o projektima ekonomskog oporavka i drugim temama značajnim za regionalno povezivanje.  

Varhelji je prezentovao paket Plan ekonomskog oporavka za regiju zapadnog Balkana, uz fokus na digitalnu ekonomiju, socijalna pitanja, Rome, tržište rada i zbrinjavanje otpadnih voda. Naglašeno je da će Evropska unija podržati ekonomske projekte, posebno projekte koji povezuju glavne gradove i projekte jačanja internet veza.

  • Varhelji: Komesar za proširenje Evropske unije

    Varhelji: Komesar za proširenje Evropske unije

    Foto: Arhiv


Kako je rečeno, u fokusu će biti i mladi, razvijanje inovativnosti, vještina, ekonomije bazirane na znanju i istraživanju. Istaknuto je da je spremno devet milijardi eura, a od čega će šest milijardi biti uloženo direktno u projekte infrastrukture i ekonomiju.

Komesar Varhelji je pozvao sve zemlje da apliciraju na projekte, a od lokalnih aktera je zatražena predanost i posvećenost ispunjavanju svih uslova.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na