REAKCIJE

Papić za "Avaz" o svađi Izetbegovića i Milanovića: Jedna glupost izaziva drugu

Ne možemo te probleme rješavati unutar BiH ako čelnik SDA Hrvate naziva manjinom, rekao je Papić

Papić: Probleme trebamo rješavati unutar BiH. Arhiv

Piše: G. M. / Avaz.ba

2.10.2020

Analitičar Žarko Papić za „Avaz“ je komentirao posljednje svađe zvaničnika BiH i Hrvatske, kao i najavu pojedenih političara iz susjedne zemlje da bi Zagreb mogao blokirati put BiH ka EU i NATO-u zbog spora u vezi s izbornim zakonom.

Takve izjave ove sedmice dali su saborski zastupnik Miroslav Tuđman a potom i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.  Papić kaže da bi eventualne blokade bile veoma loš potez Hrvatske.  

No, podsjeća da je takvu izjavu dao predsjednik Zoran Milanović, te da je upitno da li ona ima širu podršku, s obzirom na stanje na hrvatskoj političkoj sceni.

Osim toga, smatra da Hrvatska nije toliko važna u NATO-u i Evropskoj uniji da bi mogla blokirati pristupanje neke zemlje tim savezima, iako formalno ima tu mogućnost.

- Mislim da je to veoma loš potez Hrvatske, mada i oni imaju slično iskustvo. Ne zaboravimo da je Slovenija njima sprečavala, ili odložila ulazak u Evropsku uniju zbog krize oko Piranskog zaljeva - ističe naš sagovornik.

Dodaje da ovo definitivno govori o namjerama Hrvatske da se temeljno miješa u unutrašnje probleme BiH.

- Puno je bolje, i jedini je način da taj problem, a riječ je o izbornom zakonu i poziciji Hrvata u BiH, rješavamo mi unutar BiH. Ali, ne možemo ga rješavati unutra ako čelnik SDA (Bakir Izetbegović, op. a.) Hrvate naziva manjinom, a ne konstitutivnim narodom. Jedna glupost izaziva drugu – zaključuje Papić.


Milanović: Prepirka s Izetbegovićem. Arhiv

Podsjetimo, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović jučer je komentirao poruku čelnika stranke SDA Bakira Izetbegovića koji je kazao da je odbio poziv predsjednika da dođe u Hrvatsku.

 - Gospodin Izetbegović je nekonzistentan jer je otišao kod hrvatskog premijera. Meni je drago da je gospodin Izetbegović otišao kod premijera, kao što mi je bilo drago što je to učinio i Milorad Dodik. Hrvatska ima načina da se na miran i uporan, ako hoćete i bezobrazan način izbori za ono što njenom narodu u BiH pripada. Dosta je bilo džeparenja - izjavio je Milanović.

On se osvrnuo i na put BiH ka NATO savezu.

- Zemlja stagnira i kad mi netko kaže da će BiH ući u NATO - imam problem da u NATO ulazi država koja je tako neusklađena. U ovakvoj situaciji stavljaš na leđa saveznika za kojeg moraš odgovarati, a on obaveze nije u stanju izvršiti. I osobno mi se čini da gospodin Izetbegović više gleda prema Ankari. Ali i Ankara je u NATO-u, barem još uvijek - dodao je Milanović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u srijedu da se neće sastati sa Zoranom Milanovićem sve dok se šef hrvatske države ne sastane sa svojim kolegama iz bosanskohercegovačkog državnog vrha, odnosno dok se ne ispoštuje hijerarhija u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.