PREDSJEDNIK HRVATSKE

Šta se dešava sa Milanovićem: Trampa nazvao huškačem, BiH prijeti, ministre proglašava magarcima...

Zoran Milanović ne prestaje da šokira svojim izjavama

Zoran Milanović. Arhiv

Piše: D. Hadžović

2.10.2020

Izbor Zorana Milanovića za predsjednika Hrvatske mnogi su nakon mandata Kolinde Grabar-Kitarović, koji je bio obilježen brojnim gafovima i u mnogim navratima neprimjerenim diplomatskim ponašanjem, uz otvoreno koketiranje s radikalnom desnicom, dočekali kao veliko olakšanje. Tokom predizborne kampanje, Milanović, nekadašnji premijer Hrvatske kojeg je SDP-a izvukao iz političke penzije kandidirajući ga za predsjednika, djelovao je artikulisano, samouvjereno, civilizirano i u odnosu na svoju suparnicu intelektualno i politički gotovo u svakom pogledu superiorno u debatama.

Očekivalo se da će Milanović u istom stilu nastaviti djelovati i kao predsjednik države. Ipak, gotovo da ne prođe dan kada Milanović javnosti ne priušti neku, blago rečeno, neprimjerenu izjavu koja više priliči kakvom neuspješnom stand-up komičaru ili provincijskom šaljivdžiji koji je na izletu u politici, nego predsjedniku jedne evropske države.

Tako je Milanović, komentarišući aferu Janaf prije nekoliko dana, izjavio da su „ministri kao magarci odlazili u klub.

Danas je pak na otvorenju 22. izložbe tradicionalnih proizvoda "Jesen u Lici", na pitanje novinara da li je prikladno ministre nazivati magarcima, Milanović uzvratio da je „apsolutno prikladno“ te nastavio:

- Istina nije voda duboka, već jako plitka u kojoj se sve jasno vidi. I to što se vidi, vidi se kao u porniću. It's a porn - komentirao je Milanović da će sve izaći na vidjelo.

Istovremeno, Milanović svojim izjavama ne prestaje uzburkivati bh. društvo, posebno nakon svog susreta s članom Predsjedništva Miloradom Dodikom kojeg je predsjednik Hrvatske primio kao „vođu srpskog naroda u BiH“.

Komentirajući izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da on ne bi prihvatio njegov poziv da ga posjeti, iako je posjetio premijera Andreja Plenkovića, Milanović je zaključio da je Izetbegović nekonzistentan:

- Hrvatska ima načina da se na miran i uporan, ako hoćete i bezobrazan način izbori za ono što njenom narodu u BiH pripada. Dosta je bilo džeparenja - izjavio je Milanović.

Uistinu, izjava koje se ne bi postidio ni Željko Glasnović. U sličnom tonu Milanović je i prethodno govorio o BiH poručujući da Hrvatska nije za komadanje BiH, „ali isto tako ne niti za zulum nad Hrvatima koji su najmalobrojniji, ali Boga mi neće biti manjina“. Za Komšića je pak „diplomatski“ utvrdio da „parazitira na hrvatskom biračkom tijelu“.

Komentirajući dolazak američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike Pompeo) u Hrvatsku, Zoran Milanović je poručio da on dolazi da „uvali Hrvatskoj F16 avione“.

Nije Milanović štedio ni američkog predsjednika Donalda Trampa, kojeg je nazvao huškačem i optužio ga da je upropastio položaj SAD-a u svijetu.

Nema Milanović pozitivne riječi ni za premijera svoje države Andreja Plenkovića kojeg je, od početka preuzimanja funkcije optuživao između ostalog da „ništa ne zna“.

Nisu samo neprimjerene izjave ono što dosad bilježi Milanovićev mandat. Tako je tokom službene posjete Albaniji, predsjednik Hrvatske za dva dana uspio potrošiti 25 hiljada maraka.

Nije Milanović općenito štedljiv kada je u pitanju trošenje državnih sredstava i resursa, pa je tako utvrđeno da mu je jedno od omiljenih sredstava prevoza helikopter Hrvatske vojske koji često koristi, a na pitanje novinara zbog čega se prevozio helikopterom Milanović je u svom ciničnom stilu odgovorio:

- Da s Hvara na kopno idem luftmadracom?

Ovo su samo neki od brojnih neprimjerenih istupa koje je Milanović javnosti priuštio otkad je preuzeo dužnost predsjednik države.

Iako je Kolinda Grabar-Kitatović tokom svog mandata pravila brojne gafove, od učestalog neartikulisanog pjevanja preko upadanja fudbalskim reprezentativcima Hrvatske u svlačionicu pa do krajnje nediplomatskog ponašanja tokom susreta s pojedinim državnicima, uz ovakvo Milanovićevo ponašanje, već se sada mnogi Grabar-Kitarović prisjećaju kao, odnosu na njega, ozbiljnije državnice, koja je i prema BiH slala daleko umjerenije i razumnije poruke.


I ne da današnji Milanović kao predsjednik pokazuje malo poveznica s odmjerenim i zrelim Milanovićem tokom predizborne kampanje, nego današnje njegovo ponašanje se teško može povezati i s njegovim prethodnim djelovanjem na funkciji premijera Hrvatske, iako je i tada bio sklon davanju ciničnih i zajedljivih izjava.

Milanovićevu transformaciju možda je najslikovitije opisao Matija Babić, vlasnik Index.hr, jednog od vodećih hrvatskih portala.

- Ja ne znam šta je s Milanovićem. Kunem vam se da je prije deset godina to bio jedan uglavnom ugodan i normalan čovjek, bar u mom kratkom druženju s njim. Ovo danas, brutalno vrijeđanje dviju žena zbog jednog ne naročitog performansa... Ne znam. Sa svojim limitiranim ali zdravorazumskim razumijevanjem ljudske psihologije rekao bih da je Milanović potpuno otišao u k**ac.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.