ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: Izetbegović se može ljutiti koliko god hoće, Komšiću sam zahvalan na inat politici

Druga dva člana Predsjedništva vole da se hvale da su prijatelji SAD, sve dok ih ne dovedete pred konkretan čin da to i pokažu, rekao je Dodik

Dodik: Očekujem bolju saradnju s Crnom Gorom. Arhiv

A. J. / Srpska.info

3.10.2020

Zagreb neće skrštenih ruku posmatrati obespravljivanje Hrvata u BiH. To je moj utisak i tako vidim inicijativu predsjednika Milanovića. Potpis na Dejtonskom sporazumu stavile su i Srbija i Hrvatska i ovo je signal da Hrvatska neće biti puki posmatrač dešavanja u BiH. Uostalom, to se nedvosmisleno čulo i javno od predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića.

To je u intervjuu za Srpska.info kazao član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

- Ja imam kapacitet i legitimitet kao srpski član Predsjedništva BiH da govorim u ime Srba, koji su me ogromnom većinom birali na prošlim izborima. Zvanični Zagreb je tražio adresu s kojom može da razgovara, s kojom može da se dogovara i koja dogovoreno može da sprovede. Da sam na njihovom mjestu, postupio bih isto. Primjetno je da iz Zagreba ne smatraju da treba da razgovaraju s Komšićem, koga, kako su otvoreno rekli, vide kako „parazitira na hrvatskom biračkom tijelu“. Ne spore mu legalitet, ali o Komšićevom legitimitetu ni oni više ne žele da razgovaraju - kazao je Dodik.

Prokomentirao je i stav lidera SDA Bakira Izetbegovića koji se prvo ljutio zbog toga što u Zagreb nije pozvan Šefik Džaferović, a onda ga ni on nije poveo sa sobom!

- Bakir Izetbegović se uvijek ljuti kada stvari ne idu onako kako ih je zacrtao bošnjački politički ili vjerski vrh. Bojim se da se sada može ljutiti koliko god hoće, stav Zagreba je jasan. Nije Bakiru krivo što nisu zvali Džaferovića. Njemu je krivo što nisu zvali Komšića, koji je biran glasovima Bošnjaka, a hrvatski je član Predsjedništva. Da je zvanični Zagreb pozvao Komšića, Izetbegović bi slavodobitno poručio Hrvatima da nije važno kako oni glasaju sve dok Bošnjaci imaju rezervnog člana i toga člana priznaje i Zagreb. Pošto su im predsjednik i premijer Hrvatske pomrsili račune, ljuti se - smatra Dodik.

Kazao je i da je Hrvatska prirodno zainteresovana za položaj Hrvata u cijeloj BiH.

- Međutim, problem s njihovom obespravljenošću je u Federaciji BiH i mislim da će Bošnjaci morati da to pitanje stave na sto ili će se stvari iskomplikovati do te mjere da će sa čežnjom govoriti o vremenu kada smo ih pozivali na razgovor. Mi nemamo nijedan razlog da ne podržimo zahtjev Hrvata za jednakopravnošću u BiH, jer braneći njima to pravo mi afirmišemo i svoja prava predviđena Dejtonskim sporazumom - istakao je Dodik.

Na pitanje kako komentira izjavu Komšića da je koncept konstitutivnosti u BiH prevaziđen, da ne postoji u Evropi i da niko nema eksluzivno pravo da predstavlja cijeli narod, Dodik je rekao:

- Nije to jedino mjesto gdje Komšić pokazuje da ne poznaje sisteme u državama EU, počev od države gdje su locirane gotovo sve evropske institucije, Belgije. To što on misli da je nešto prevaziđeno uopšte ne znači da je tako, jer retorički mogu da postavim pitanje šta će biti ako Komšić pomisli i nešto teže od toga!? BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ukidanje bilo koga od ta dva principa vodi ukidanju BiH. To je jasno svima i u BiH i van nje - odgovorio je Dodik.

Osvrnuo se i na sjednicu Predsjedništva BiH te odgovorio zbog čega su na dnevnom redu bila pitanja priznanja Kosova i premiještanja Ambasade BiH u Izraelu u Jerusalem kada se unaprijed znalo da neće proći.

- Pitanje premiještanja ambasade BiH u Jerusalem cijenio sam malom cijenom za veliku dobit koju bi BiH mogla da dobije od SAD, kojima je izraelsko pitanje konstanta spoljne politike. Druga dva člana Predsjedništva vole da se hvale da su prijatelji SAD, sve dok ih ne dovedete pred konkretan čin da to i pokažu. I tako se otkrije da u stvari govore jedno, a rade drugo. Komšićev zahtjev da se raspravlja o priznanju nezavisnosti Kosova vidim kao inat politiku na kojoj sam mu zahvalan. Nije bilo drugog načina da BiH i zvanično zauzme stav o Kosovu, a da neko ne pokrene pitanje priznanja u Predsjedništvu BiH. Glupo bi bilo da sam to uradio ja, pa glasao protiv. Ovako je Komšić uradio fenomenalnu stvar za nas. Imaćemo odluku da BiH ne priznaje Kosovo i zvanično i konačno.

Komentirao je i formiranje nove vlade Crne Gore.

- Očekujem da nova vlada Crnu Goru učini boljim i pravednijim mjestom za život svih građana, a posebno Srba, koji su trpili različite vidove napravde u Crnoj Gori tri decenije. Po pitanju Republike Srpske očekujem bolju saradnju nego što smo imali s Crnom Gorom u nekom prethodnom periodu. Mi smo ne samo susjedi, mi smo braća, rođaci i kumovi s dvije strane granice. Ako je to tako, a jeste, onda i moja očekivanja idu u tom pravcu - dodao je Dodik za Srpska info.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.