DRAMATIČNO

Učestvuje li CIK u legalizaciji etničkog čišćenja u Srebrenici!?

Više od 200 Srebreničana, koji žive širom svijeta, ogorčeno je zbog izostavljanja njihovih imena s biračkog spiska, koji je CIKBiH objavio u četvrtak

Srebrenica: CIK prihvatio fiktivne prijave Bošnjaka. Arhiv

Piše: Al. Bajramović

3.10.2020

Više od 200 Srebreničana, koji žive širom svijeta, ogorčeno je zbog izostavljanja njihovih imena s biračkog spiska, koji je Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila u četvrtak. Telefoni u prostorijama inicijative “Moja adresa Srebrenica” ne prestaju da zvone, jer veliki broj Bošnjaka neće biti u mogućnosti glasati iako su uredno popunili obrasce PRP1 za glasanje putem pošte.

220 žalbi

- Ranije smo upozoravali da sumnjamo u rad CIK-a, u njihovu profesionalnost i nepristrasnost, a dokaz za to je i ova odluka koja je donesena na štetu onih koji su preživjeli genocid i koji su silom protjerani sa svojih ognjišta. Pitamo se da li to CIKBiH učestvuje u legalizaciji etničkog čišćenja ovog dijela BiH - saopćeno je iz Izbornog štaba “Moja adresa Srebrenica”. 

Prema riječima Alije Tabakovića, kandidata za načelnika Srebrenice, do sada je evidentirano oko 220 žalbi građana čija prijava za glasanje nije prihvaćena. Radi se, uglavnom, o ljudima iz Evrope, Amerike, Kanade, Australije.


Tabaković: Dodatni problem. Arhiv

- Oni su kategorija koja nikada nije vadila CIPS-ovu ličnu kartu u BiH. Problem je što su jednima prihvatali prijave, a drugima nisu, pa se desi da je mužu prihvaćena prijava, a ženi nije i tako dalje. To je u suprotnosti s pravilnikom o upisu u centralni birački spisak, u kojem stoji da se licima koja nisu vadila ličnu kartu u BiH prebivalište dokazuje po osnovu popisa stanovništva iz 1991. godine. Iako su njihova imena evidentirana na popisu, njihove prijave nisu prihvaćene. Ovim se CIK stavio na stranu onih koji žele nastaviti proces etničkog čišćenja - pojasnio nam je Tabaković. 

On dodaje da je dodatni problem što je CIK prihvatio fiktivne prijave Bošnjaka koji žive u Srebrenici, a neko ih je prijavio na adresama u Srbiji, čime će biti zloupotrijebljeno njihovo biračko pravo. U inicijativi “Moja adresa Srebrenica” imaju precizne informacije na koji način će to biti urađeno.

Sistemski planirano

- Ljudi su prijavljeni na fiktivne adrese, dogovoreno je s poštarima u susjednoj Srbiji, tačno se zna po spisku kome će koju kovertu predati, ko će popuniti listiće i kako nakon glasanja vratiti kovertu. Ako imate situaciju da je Hasan Hasanović prijavljen na adresi u Bajinoj Bašti, to vam sve govori o kakvim se zloupotrebama radi, jer u posljednjih 50 godina nijedan Bošnjak ne živi u Bajinoj Bašti. Sad je kod nas čovjek koji se prije 20 godina vratio u Srebrenicu, živi tu i ima troje djece, a osvanuo je na spisku za glasanje putem pošte iz Srbije. Imam i slučaj gdje čovjek, kao raseljeno lice koje živi u Srebreniku, treba da glasa putem pošte iz Srbije - pojašnjava Tabaković.  

Iz Srebrenice su ranije upozoravali CIK, SIPA-u i Tužilaštvo BiH o nezakonitostima koje su, vjerovatno, sistemski planirane, jer su u njima morale učestvovati i osobe koje su imale pristup ličnim kartama birača.

Slično i u Bratuncu

Općinski odbor SDA Bratunac najoštrije osuđuje zloupotrebe ličnih podataka građana te poziva nadležne organe na hitnu akciju protiv onih koji to čine. Iz ove stranke pojašnjavaju da je u izbornoj jedinici 104 Bratunac registrirano 3.385 državljana BiH koji će glasati putem pošte, od čega će 2.812 glasati iz Srbije. Na spisku je 2.560 građana srpske te 825 bošnjačke nacionalnosti. 

- Od 825 prijavljenih Bošnjaka za glasanje putem pošte njih 255 prijavljeno je za glasanje poštom iz Srbije kroz, uvjereni smo, zloupotrebu ličnih podataka - ističu iz OO SDA Bratunac.


Upute iz CIKBiH

CIK je na hitnoj sjednici u četvrtak donio odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za lokalne izbore 2020. Na ovom spisku je ukupno 101.771 birač. Izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH CIK je objavio na svojoj internet- stranici kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan imao mogućnost podnošenja žalbe. 

Na istoj sjednici donesena je i odluka kojom se za 27.960 birača odbija upis u spisak. Bazi podataka o odbijenim prijavama može se pristupiti unošenjem ličnih podataka u aplikaciju “Provjerite da li je vaša prijava odbijena”, a žalbe se dostavljaju Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem CIK-a BiH do subote, 3. oktobra, do 24 sata.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.