TREBINJE

Otvorena prva prodavnica za penzionere u regionu

Visina popusta koju kupac ostvaruje zavisit će od iznosa penzije

Prvi kupci u prodavnici. Avaz

Piše: P. Mucović

4.10.2020

U zgradi Autobuske stanice u Trebinju jučer je otvorena prva prodavnica za penzionere u kojoj će ova populacija moći kupovati po znatno nižim cijenama osnovne životne namirnice. Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, istakao je da je ovo pionirski projekt u regionu.


Subvencija Grada

- Ova prodavnica će za najstariju populaciju imati cijene znatno jeftinije od uobičajenih u trgovačkim radnjama, pri čemu će visina popusta koju kupac ostvaruje zavisiti od iznosa penzije. Penzioneri koji imaju penziju do 200 KM imat će popust od 50 posto, oni koji imaju penzije do 300 KM imat će popust od 35 posto, a penzioneri koji imaju do 404 KM, koliko je prosječna penzija u RS, imat će 25 posto popusta, odnosno subvencije Grada - pojasnio je Ćurić. 

Dodao je da će u narednom periodu izdavati i kartice za korisnike invalidskih penzija koji imaju manje od 60 godina. Prodavnica za penzionere poslovat će u okviru Agrarnog fonda, a u Trebinju je oko 7.800 penzionera od kojih polovina ima penziju manju od prosječne.

Prema riječima Veselina Dutine, direktora Agrarnog fonda Trebinje, u prodavnici će se moći kupiti osnovne životne namirnice.

Imat će kartice

- U saradnji s Fondom penzijsko-invalidskog osiguranja, došli smo do podataka svih penzionera koji mogu kupovati u ovoj prodavnici. Svaki penzioner će imati karticu, koja će biti svojevrsna identifikaciona karta za kupovinu u ovoj prodavnici - naveo je Dutina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.