NAŠA TEMA

Dok životni standard pada: Povećane kamate na kredite za stanovništvo

Građani do kraja decembra mogu tražiti da se odobri moratorij na šest mjeseci, a privrednici mogu iskoristiti mogućnost grejs perioda u trajanju od 12 mjeseci, kaže Mahmuzić

Dok životni standard pada: Povećane kamate na kredite za stanovništvo. Arhiv

Piše: E. Halimić

4.10.2020

Kamatne stope na kratkoročne kredite odobrene privredi u FBiH umanjene su s 2,55 posto (31. decembar 2019.) na 2,40 posto (30. juni 2020.), a na kratkoročne kredite stanovništvu povećane su s 14,02 na 15,31 posto.

Kad je riječ o dugoročnim kreditima privredi, kamatna stopa je povećana s 3,67 na 3,83 posto, a stanovništvu s 6,74 na 6,84 posto, navodi se u informaciji Agencije za bankarstvo Federacije BiH.


Tabelarni prikaz kamatnih stopa na kratkoročne i dugoročne kredite. PrintScreen

Stabilan pokazatelj

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić kaže za “Avaz” da su i ranije primjećivali ovakve trendove te da od kvartala do kvartala postoje promjene kamatne stope. 

- Ograničen kreditni rast i smanjen obim ostalih poslovnih aktivnosti imat će za posljedicu smanjenje redovnih prihoda u ovoj i narednoj godini. Prvi efekti su vidljivi na poslovnom rezultatu za prvih šest mjeseci u odnosu na isti period prethodne godine, koji je manji za 42 posto. 

Stopa kapitala, zaključno s 30. junom 2020., iznosi 18,2 posto i viša je za 0,3 poena u odnosu na kraj 2019. godine. Dakle, najvažniji pokazatelj koji se odnosi na regulatorni kapital je stabilan i znatno iznad regulatornog minimuma od 12 posto - pojašnjava Mahmuzić.


On navodi kako BiH ne očekuje crni scenarij početkom naredne godine, kao što se to predviđa u nekim država EU u kojima istječe odluka o moratoriju na otplatu kredita. 

- To se neće dogoditi jer smo mi svojom odlukom predvidjeli da moratorij praktično može trajati do kraja iduće godine. Građani krajem decembra mogu podnijeti zahtjev da im se odobri moratorij na šest mjeseci, a privrednici mogu iskoristiti mogućnost grejs perioda u trajanju od 12 mjeseci - navodi Mahmuzić.


Mahmuzić: Svi moramo ozbiljnije raditi. Arhiv

Crne prognoze

Naš sagovornik kaže kako ne vjeruje u crne prognoze za narednu godinu, ali pod uvjetom da se svi ozbiljnije počnu baviti ekonomskim posljedicama koronavirusa. 

- Mjere koje je donijela Agencija nisu rješenje problema, već odlaganje i kupovanje vremena dok se ne poduzmu prave ekonomske mjere. Svi nivoi u BiH moraju ozbiljnije početi raditi kako bi se prevazišla ova situacija. Ponašamo se kao da je sve normalno, a nije. Ne možemo misliti da će korona proći, moraju se praviti planovi kako raditi i poslovati uz koronu - poručuje Mahmuzić. 

Pomoć privredi

- U Federaciji BiH počeli smo i sa subvencioniranjem kamate za određene privredne grane koje su od posebnog interesa i koje su pogođene pandemijom. Riječ je o prijedlogu ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo. Dobili smo informacije da su sredstva u te svrhe već planirana u budžetu, a sve kako bi se, između ostalog, pomoglo turističkom sektoru - pojasnio je Mahmuzić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.