ČUDNA JADA

Haotično stanje u mostarskim javnim preduzećima zbog nepostojanja Gradskog vijeća

Federalni revizori utvrdili goleme nepravilnosti - „Vodovod“ samo administrativno ujedinjen, u Društvu formirane duple službe

Mostar: Preduzeća bez organa upravljanja, direktorima mandati istekli. Arhiv

Piše: M. Smajkić

4.10.2020

To što su federalni revizori otkrili goleme nepravilnosti i, zapravo, utvrdili katastrofalno stanje u mostarskom „Vodovodu“ najbolje ilustrira kakva anarhija vlada u svim gradskim preduzećima u Mostaru otkako najveći grad na Neretvi nema zakonodavnu vlast.


Silni problemi

Uz to što su potraživanja iskazana u iznosu od 17,1 milion KM precijenjena, federalni revizori su utvrdili i da mostarski „Vodovod“ ne vrši otplatu kredita Svjetskoj banci, a obaveze od sedam miliona KM odnose se na neplaćene javne prihode. Takve i brojne druge okolnosti stvaraju sumnju, naveli su revizori, u sposobnost Društva da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem! 

Revizori su objavili i činjenicu koja je Mostarcima dobro znana, da je ovo preduzeće samo administrativno ujedinjeno, odnosno, da dvije radne jedinice u tzv. zapadnom i istočnom dijelu Mostara rade i posluju potpuno odvojeno te da su, praktično, „u Društvu formirane duple službe, od pravne, tehničke, finansijske do naplatne“!

Revizori su istakli i činjenicu da od 2012. godine nije imenovano Gradsko vijeće Mostara te da Uprava „Vodovoda“ i upravna tijela ne funkcioniraju u okviru zakonskih propisa.

Isto to ili slično je navedeno i u prethodnim revizijama brojnih preduzeća čiji je Grad Mostar osnivač, poput „Deponije“, čijim je „češljanjem“ poslovanja lani utvrđeno da je mandat privremenom Nadzornom odboru istekao prije osam godina, a da Upravu čini direktor kojem je mandat istekao 2012.! Posljednja sjednica Skupštine preduzeća održana je prije više od osam godina.

Zbog bezvlašća u Mostaru se, praktično, ne zna ko upravlja gradskim preduzećima, niti je poznato na koji način su direktori, od kojih su mnogi davno trebali biti u penziji, zadržani na pozicijama. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je u ranijoj izjavi za naš list u vezi s ovim haotičnim stanjem podsjećao na to da je odlukom Gradskog vijeća izgubio sve ovlasti u javnim preduzećima.

- Imamo silnih problema, jer mi smo u tim javnim poduzećima ostali i bez nadzornih tijela i bez održavanja skupštine i direktori i sama poduzeća bi mogli upasti u probleme - kazao nam je Bešlić.

Decenija bezvlašća

Posljedice nepostojanja zakonodavne vlasti u Mostaru, u kojem su posljednji izbori održani 2008. godine, nesagledive su. S njima će se suočiti budući vijećnici. Njih čeka najteži posao od svih dosadašnjih, jer će morati utvrditi faktičko stanje Grada nakon skoro deceniju bezvlašća.

Krivične prijave

Revizija poslovanja „Vodovoda“ uznemirila je mostarsku javnost, koja samo na osnovu ovakvih izvještaja ima kakav-takav uvid u poslovanje firmi čije finansiranje, uglavnom, građani plaćaju.

Zbog sumnjivih radnji protiv pojedinaca u preduzećima poput „Vodovoda“, ali i Gradske uprave, podnošene su krivične prijave, a na osnovu nekih su formirani i predmeti. Uprkos tome, pojedini koji se dovode u sumnju nalaze se na izbornim listama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.